Elliot richt vizier op Ahold Delhaize

0
Leestijd: 2 minuten

Ahold Delhaize heeft met hedgefonds Elliott een nieuwe, activistische aandeelhouder in huis, zo meldt het FD. Het Amerikaanse hedgefonds heeft een belang van meer dan 3% (dat momenteel zo’n € 900 miljoen vertegenwoordigd) in Ahold Delhaize genomen. Elliot heeft het oog laten vallen op Bol.com, waarvan de waarde onvoldoende terug te zien is in de beurskoers, zo vindt het hedgefonds. Het nieuws komt enkele dagen nadat Ahold Delhaize aankondigde Bol.com volgend jaar naar de beurs te brengen.

Gezien het track record van Elliott zullen de plannen voor de aangekondigde sub-IPO van Bol.com (een beursgang waarbij Ahold Delhaize een controlerend belang in Bol.com blijft houden) eerder als halfslachtig worden gezien. Elliot bemoeit zich doorgaans intensief met de de bedrijven waarin het een belang heeft om zo maximale aandeelhouderswaarde (voor zichzelf) te creëren. Opsplitsen van bedrijven is de afgelopen jaren het handelsmerk van het hedgefonds geworden.

Volgens het FD heeft Ahold Delhaize een maand geleden op verzoek van Elliott met het hedgefonds gesproken en hebben de Amerikanen hun visie gedeeld. Het recente besluit om Bol.com deels naar de beurs te brengen zou echter volledig losstaan van het overleg met Elliot, maar zou een zelfstandig besluit van Ahold Delhaize zijn.

Elliott heeft een belang van meer dan 3% in Ahold Delhaize gemeld. Tegen de huidige beurskoers van Ahold Delhaize is dat zo’n € 900 miljoen waard. In beleggerskringen werd al langer op het gevaar gewezen dat activistische aandeelhouders Ahold Delhaize zouden willen opsplitsen om meer waarde uit hun investering te genereren, aangezien het aandeel Ahold Delhaize in hun ogen langjarig onvoldoende stijgt. Soortgelijke verhalen doen ook de ronde over Unilever.

Elliott geldt als een van de felste hedgefonds en was eerder onder meer betrokken bij de opsplitsing van AkzoNobel. Het sleepte het chemieconcern daarvoor tot twee maal toe voor de rechter. Hoewel beide zaken door Elliot werden verloren, stapte topman Ton Büchner als gevolg van de aanhoudende druk op. Diens opvolger besloot het bedrijf alsnog op te splitsen, waarmee Elliot uiteindelijk zijn zin kreeg.