Emmanuel Faber doet stap terug bij Danone

0
Leestijd: < 1 minuut

De bestuurlijke structuur van Danone gaat veranderen, zo is begin deze week besloten. De functies van bestuursvoorzitter en CEO zullen voortaan gescheiden zijn, waarbij besloten is dat het bedrijf op zoek gaat naar een nieuwe ceo. In de praktijk betekent het dat Emmanuel Faber, momenteel ceo én bestuursvoorzitter, een stap terug doet. Het besluit komt na aanhoudende kritiek van een aantal activistische aandeelhouders.

De zoektocht naar een nieuwe CEO voor Danone is gestart en als die gevonden is zal Faber zich concentreren op zijn rol als niet-uitvoerend bestuursvoorzitter. Tot dat moment blijft hij de operationele verantwoordelijkheid dragen voor het bedrijf en zal hij de implementatie van het aanpassingsplan leiden.

De druk op Faber om af te treden is de afgelopen maanden opgevoerd uit kringen van aandeelhouders. Die zijn ontevreden over de manier waarop Faber Danone door de coronacrisis leidt. Het aandeel Danone is het afgelopen jaar met meer dan een kwart gedaald. Met name Fabers duurzaamheidsambities moeten het ontgelden. Die zouden in tijden van corona veel te kostbaar zijn.

Emmanuel Faber, inmiddels zo’n zeven jaar topman bij Danone, geldt als zeer vooruitstrevend als het gaat om de verduurzaming van het zuivelbedrijf, dat tevens eigenaar is van Nutricia en Alpro. Danone is momenteel bezig om zichzelf om te vormen tot B-Corp-onderneming. Het moet volgens die uitgangspunten voldoen aan de hoogste normen van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordingsplicht.

Een aantal activistische aandeelhouders, waaronder het Amerikaanse Artisan Partners en het Britse Bluebell Capital, verzetten zich fel tegen de koers van Faber en drongen de afgelopen weken en maanden steeds nadrukkelijker aan op zijn vertrek. Zij krijgen nu deels hun zin.

Eind vorige maand kondigde Danone een reorganisatie aan die bestaat uit diverse desinvesteringen en een ontslagronde waarbij zo’n 2.000 banen zullen verdwijnen.