En zal de supermarktomzet nou weer terugvallen?

0
Leestijd: < 1 minuut

Iedereen opgelucht! Nederland krijgt weer wat meer bewegingsvrijheid, of nee, keuzevrijheid. Vrij om naar de horeca te gaan, naar een museum, naar theater, naar dierentuinen en binnenspeelplaatsen… De kroegbazen en restaurantuitbaters konden niet meer wachten, en begrijpelijk ook. De omikronvariant zorgt weliswaar nog steeds voor recordaantallen besmettingen, maar de consument mag weer eten en drinken gaan consumeren dat hij of zij niet bij de supermarkt of speciaalzaak heeft gekocht.

En nou maar wachten op berichten van IRI of NielsenIQ, die over een aantal weken melden dat de ‘volumes in foodretail’ aan het zakken zijn en dat met name de verkoop van bier en wijn aan het inzakken is, ‘droge januari’ of niet.

Maar het zal de operationele onderdelen van een supermarktbedrijf ook wat lucht geven als die afzet een beetje terugzakt. Veel supermarkten staan te schreeuwen om mensen, van vulploegmedewerker tot filiaalleider. En bij een wat mindere afzet is het gebrek aan medewerkers niet meer zo nijpend als tijdens lockdowns.

Zal de supermarktomzet en -afzet blijvend terugvallen? Dat ligt er maar aan. Hoeveel virusvarianten na omikron komen er nog? En – dat mogen we toch echt wel hopen – als er een nieuwe variant ontstaat, laat het er dan een zijn die nog minder ziek maakt. Anders: stijgt die omzet weer, maar dan belanden we een samenleving met nog meer frustratie en geestelijke nood.

Daarnaast: wat zullen de managers van formules als Spar en AH To Go ook weer goedgemutst zijn (foto: een ‘eenpersoonswinkel’ van Spar, zomer 2020, bron: Spar), met al die winkels in winkelstraten, pompshops, stationswinkels etc., waar maanden- zo niet jarenlang geen droog brood te verdienen viel.