Eric Albada Jelgersma overleden

0
Leestijd: 2 minuten

Voormalig Unigro-topman Eric Albada Jelgersma is afgelopen donderdag op 79-jarige leeftijd overleden in zijn Zwitserse woonplaats Verbier. Hij werd vooral bekend als Unigro-topman en stond later aan de basis van de vorming van Laurus, een supermarktconglomeraat dat Ahold naar de kroon moest steken maar uiteindelijk mislukte en grotendeels opging in het huidige Jumbo.

Eric Albada Jelgersma kwam uit een groothandelsfamilie. Vader Theo was één van de grondleggers van VéGé (Verkoop Gemeenschap), het samenwerkingsverband van kruideniers dat in de jaren zestig van de vorige eeuw vele duizenden kruidenierswinkels in Europa omvatte. VéGé ging later op in Unigro, waar Eric Albada Jelgersma snel carrière maakte. Unigro werd vooral bekend met de formule Super.

Albada Jelgersma was grootaandeelhouder van Unigro dat in 1996 fuseerde met De Boer winkelbedrijven. Zo ontstond een groep van 380 supermarkten die de formule Super De Boer introduceerden. De holding De Boer Unigro omvatte verder Spar, Trekpleister en de Mitra-slijterijen. Vrij kort na de fusie van Unigro en De Boer kwam het in 1998 tot een fusie met de Vendex Food Groep (met o.a. Konmar en Basismarkt) en ontstond Laurus.

Het daarop volgende Konmar-debacle betekende het begin van het einde van Laurus en Albada Jelgersma voerde zelfs nog een bittere juridische strijd tegen ‘zijn’ Laurus nadat het Casino als aandeelhouder binnenhaalde, een stap die het aandelenbelang van ‘AJ’ sterk deed verwateren.

Sinds midden jaren negentig van de vorige eeuw verlegde Albada Jelgersma zijn aandacht steeds nadrukkelijker op de productie van wijn. Hij kocht verschillende wijnhuizen zoals Château Giscours en Château du Tertre in het Franse Margaux. Ook in Toscane bezat Albada Jelgersma een wijndomein (Caiarossa), dat hij in 2004 kocht.

Als gevolg van een bootongeluk in 2005 was Eric Albeda Jelgersma nagenoeg verlamd en was hij sindsdien gekluisterd aan een rolstoel. Daarnaast leed hij de laatste jaren aan de ziekte van Parkinson.