Erik Bras Foodmanager van het Jaar

0
Leestijd: 3 minuten

Vanavond is tijdens het Nationaal Food Congres Erik Bras, CEO van Signature Foods, uitgeroepen tot FoodManager van het Jaar. De jury roemt Bras met name vanwege de turnaround die hij bij saladeproducent Johma (onderdeel van Signature Foods) heeft bewerkstelligd. Bras volgt Leo Linders op die vorig jaar tot Foodmanager van het Jaar werd verkozen.

De jury motiveert de uitverkiezing van Bras als volgt: “Erik Bras, CEO van Signature Foods, heeft vanaf zijn aanstelling als algemeen directeur van Johma in 2010 een ingrijpende verandering teweeggebracht. Bij zijn aantreden in dat jaar was saladeproducent Johma een bedrijf in problemen, een neergaande markt, een dalende omzet, een krimpend volume. Bras heeft in de jaren die erop volgden het merk Johma nieuw leven ingeblazen. Johma ging weer investeren, ontwikkelde tal van nieuwe producten, innoveerde volop en begon weer met mediacampagnes om het merk van een tweede leven te voorzien.”

“Vandaag de dag is de markt van salades er een waar retailers met hun private labels een stevige positie hebben, maar dat laat de positie van Johma onaangetast, door een uitgekiende keuze: de meer gangbare salades onder het huismerk, en innovatieve en verrassende salades onder het Johma-merk. Erik Bras heeft dat allemaal in gang gezet door iedereen binnen Johma te prikkelen en te stimuleren en zeker ook door de retail mee te krijgen op dat pad van een nieuw, florerend Johma, binnen een bedrijf dat internationaal succesvol opereert.”

De bekendmaking van de FoodManager van het Jaar vond plaats in het Kurhaus in Scheveningen, sinds jaar en dag de locatie van het jaarlijkse Nationaal Food Congres (dat daar vandaag en morgen gehouden wordt). De uitverkiezing van de FoodManager van het Jaar is een initiatief van FoodPersonality.

Procedure en jury

De FoodManager van het Jaar wordt gekozen in drie beoordelingsronden. Aan de deelnemers van het Nationaal Food Congres van het afgelopen jaar is gevraagd kandidaten te noemen. Vervolgens maakt de raad van advies van het Nationaal Food Congres van deze ‘longlist’ een ‘shortlist’ of kiest één kandidaat. Vervolgens buigt een andere jury zich over deze shortlist/kandidaat, namelijk de vijf laatste gekozen FoodManagers van het Jaar, voor zover zij in de gelegenheid zijn hieraan mee te doen. Dit jaar zijn dat (met daarbij de functies die zij op dit moment vervullen):
• Gerard van Dulmen, directeur inkoop Superunie
• Leo Linders, algemeen directeur Jan Linders Supermarkten
• Laurens Sloot, algemeen directeur EFMI Business School
• hieraan is Joost Manassen toegevoegd, voorzitter van de raad van advies van het Nationaal Food Congres.

Als laatste vindt overleg plaats met de voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL, koepelorganisatie supermarktketens) en van de voorzitter van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI, koepelorganisatie levensmiddelenfabrikanten). De CBL-voorzitter is Bert Roetert, de FNLI-voorzitter is Bas Alblas (algemeen directeur van Lamb Weston/Meijer). Hoofdredacteur Gé Lommen van FoodPersonality is niet-stemhebbend voorzitter van de jury van voormalig FoodManagers van het Jaar.

Erik Bras is de 23e FoodManager van het Jaar. Het volledige overzicht van Foodmanagers van het Jaar sinds 1997 is hier te vinden.

Foodmanager van het Jaar 2019