De EU weet echt nog niet wat het met Amazon aan moet. Biden wel

0
Leestijd: 2 minuten

Amazon betaalt over afgelopen jaar in Europa nul euro belasting. Dat meldde de Britse krant The Guardian deze week. De omzet van Amazon, grote concurrent van de supermarkt, die zich echter nu nog steeds meer met non-food dan food bezighoudt, was in Europa afgelopen jaar € 44 miljard. En dan nul euro belasting.

Wat blijkt uit enige napluizerij door NRC Handelsblad? Jean-Claude Juncker, ooit premier van Luxemburg en daarna nog jarenlang voorzitter van de Europese Commissie, hielp Amazon. Terwijl de huidige EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging de deal van Amazon met Luxemburg als ‘illegale staatssteun’ ziet. Hoog tijd dat landen die met elkaar samenwerken en stoppen met ‘belastingconcurrentie’. Vindt ook Jeff Bezos…

De omzet van Amazon in Europa in 2020: € 44 miljard dus. Maar: geen winst. O ja, dat is dan omdat e-commerce vaak verlieslijdend is? Nee, daar is niet per se het geval bij Amazon. Amazon is geen Jumbo of albert Heijn, worstelend met lage marges waarbij ‘the last mile’ zorgt voor verlies met e-commerce.

Het gaat weer om een gevalletje…. Vergelijkbaar met ‘intellectuele eigendom’ en ‘recht op gebruik van’, zoals ooit bijvoorbeeld Starbucks. De omzet wordt in gebied x geboekt, maar dochter in gebied x moet rechten betalen aan dochter of moeder in gebied y, en daar gaat de omzet dan naartoe. En dat is dan altijd een land met een fijn belastingregime.

In dit geval gaat het om Luxemburg, waar ‘het hoofdkantoor’ van Amazon voor Europa gevestigd is. In Luxemburg heeft het bedrijf een verlies van € 1,2 miljard laten noteren. Want vandaaruit worden kennelijk ook de kosten van de te bouwen dc’s gemaakt. En Amazon blíjft maar bouwen overal. Dus geen winst in Luxemburg…

Amazon heeft in 2003 een deal gesloten met Luxemburg. Voor Luxemburg was het dit voordeel: de creatie van drieduizend arbeidsplaatsen, op het Europese hoofdkantoor van Amazon, immers. Nu, achteraf, blijkt dat de toenmalige premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker – naderhand nog enkele jaren voorzitter van de Europese Commissie – Amazon heeft geholpen met regelingen.

Fraude, misdaad, bedrog? Nee, niet per se. Jaren geleden trokken allerlei landen om het hardst aan een bedrijf dat zich ergens wilde vestigen. Nederland net zo goed, met al die brievenbusmaatschappijen in ‘ons belastingparadijs’. Pas in de afgelopen jaren is de mening hierover aan het veranderen. Maar voorheen; ook al waren Europese landen in de EU met elkaar verbonden, op het gebied van ‘werkgevers binnenhalen’ concurreerden ze volop met elkaar. En dus ook door het meedenken over belastingvoordelen om zo’n bedrijf over de streep te trekken.

Juncker. De man die zo nu en dan de Hongaarse premier Victor Orbán bij de verwelkoming op EU-topontmoetingen eens stoutmoedig begroette met ‘mijn lieve, kleine dictator’.

Inmiddels noemt de Deense Margrethe Vestager, de huidige commissaris voor de Mededinging van de EU, de regeling tussen Amazon en de staat Luxemburg ‘illegale staatssteun’. Margrethe Vestager en Jean-Claude Juncker zijn bepaald geen vreemden voor elkaar. Ze was al commissaris toen Juncker voorzitter was. Anders gezegd: toen Juncker ‘premier van Europa’ was, was Vestager ‘minister van EZ’. Vestager wil nu dat de internetreus alsnog € 250 miljoen nabetaalt, aan de Luxemburgse staat. Met rente.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vorige maand gemeld dat hij een soort belastingovereenstemming wil, om ‘belastingconcurrentie’ door staten en ‘belastingvlucht’ of ‘belastingontwijking’ door bedrijven tegen te gaan. Wereldwijd een minimumtarief van 21% vennootschapsbelasting, en techbedrijven zouden belasting moeten afdragen aan elk land waarin ze hun omzet behalen.

Ook aardig: NRC Handelsblad heeft gevonden wat Amazon-oprichter Jeff Bezos hiervan vindt.
Hij vindt het een goed plan.