Jaarcongres Voedselveiligheid en -integriteit

Jaarcongres Voedselveiligheid en -integriteit

Het Jaarcongres Voedselveiligheid en -integriteit is die zeldzame plek voor het open gesprek over het levensmiddelenrecht in een technisch en qua opvattingen snel veranderende omgeving. Bedrijven, handhavers, juristen, bemiddelaars, overheid en publiek ontmoeten elkaar tijdens een agendazettend event.

Minister Bruno Bruins (VWS) opent de derde editie van het Jaarcongres Voedselveiligheid en -integriteit. Hij staat stil bij de betekenis van de Warenwet die dit jaar 100 jaar bestaat: vooruitgang door wettelijk geborgd vertrouwen.

1919-2019 en de toekomst van de rechtspraktijk
Vóór 1919 liep de consument nog het risico om met water aangelegde melk te kopen of meel met een handje zand. Toen de wet er eenmaal was, moest voedsel in het handelsverkeer aan duidelijke eisen voldoen. Wie de eisen ontdook, kon behalve weglopende klanten straf verwachten.

Anno 2019 zijn er nieuwe uitdagingen. Het aantal gevallen waarin de rechtspraktijk, in plaats van het parlement, moet uitmaken wat wet is, lijkt te groeien.

Technologische onzekerheid: welke risico’s zijn gerechtvaardigd?
De snelheid waarmee nieuwe (duurzame) technologieën zich ontwikkelen, plaatst handhavers, (bedrijfs-) juristen en rechters voor vragen waarop de wet geen duidelijk antwoord heeft. Wanneer is een nog onbekend product veilig voor menselijke consumptie? Wie beslist welke risico’s de samenleving moet aanvaarden?

Integriteitsvragen: wanneer is een product wat het belooft?
Onderwijl leidt de snel veranderende moraal tot vergaande conflicten over de betekenis van taal. De framboos op een zakje thee, moet van het Hof in Luxemburg in je kopje terug te vinden zijn. Daar hadden de rechter en de Reclame Code Commissie (RCC) 20 jaar geleden vermoedelijk om moeten lachen.

Vrouwe Justitia moet consistent zijn in haar oordeel. Is zij dat niet, dan loopt ze het risico een verschil te creëren tussen de wetsregel en de toepassing ervan. Zo’n verschil wijst op willekeur en ondermijnt zowel het vertrouwen in de wet als in degenen die haar toepassen en handhaven.

Onderzoeksraad: wat zijn opkomende risico’s?
Het congres besteedt speciale aandacht aan opkomende (onbekende) risico’s. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) monitort het Nederlandse voedselveiligheidssysteem die niet goed. Wat behelst de kritiek van de OVV en hoe beheers je nog onbekende risico’s? Stavros Zouridis van de OVV licht het toe.

Voor wie is dit congres bedoeld?
Kwaliteitsmanagers, innovatiemanagers, marketeers, productontwikkelaars, inkopers, category managers en duurzaamheidsmanagers in detailhandel en de verwerkende industrie, juristen (advocatenkantoren, retail, levensmiddelenindustrie en -handel, ministeries, OM), beleidsmakers, ACM, de NVWA, NGO’s en startups met vernieuwende technologieën.

Pak de korting!
Interesse? Schrijf je meteen hier in en ontvang tot en met 30 september de Early-bird korting van €75,-
Early-Bird (tot 1 oktober): € 275,-
Foodlog- of EVMI-lid: € 275,-
Regulier toegangsbewijs: € 350,-

 

Datum

07 nov 2019

Tijd

10:00 - 18:00

More Info

Meer informatie

Locatie

Crowne Plaza Den Haag
REGISTREREN