Fairtrade Original introduceert jackfruit in blik voor supermarkten

0

Jackfruit: een 100% plantaardige vleesvervanger van fruit met de bite van vlees. Vanaf deze maand kunnen consumenten in ruim 600 Albert Heijn-winkels jackfruit in blik van Fairtrade Original kopen. Het is voor het eerst dat de vrucht in blik beschikbaar is in de Nederlandse supermarkt. Jackfruit is van origine een Indiase fruitsoort die onder andere door de opkomst van plantaardig eten steeds populairder wordt als gezonde vleesvervanger. De vrucht wordt verbouwd door Fairtrade-boeren in Thailand.

De jackfruit van Fairtrade Original wordt in Thailand geproduceerd door Fairtrade-boeren die deel uitmaken van de Fairtrade-gecertificeerde “Fairtrade Pineapple Growers Group”. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 ananas en mango verbouwen. De helft van deze boeren verbouwt daarnaast ook jackfruit. Het verwerken en inblikken van de vrucht vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyd Corporation.

Door het initiatief van Fairtrade Original en Samroiyd Corporation om jackfruit in blik te ontwikkelen, heeft de vleesvrucht versneld een Fairtrade-standaard gekregen en kan dus onder eerlijke voorwaarden verhandeld worden. Door Jackfruit aan Fairtrade Original te leveren, ontvangen de aangesloten boeren bovenop de  marktprijs 15% extra Fairtrade-premie. Daarnaast kunnen de boeren met deze nieuwe toevoeging aan het assortiment hun risico’s beter spreiden mocht er bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken.

Inlichtingen: Fairtrade Original, 0345 – 54 51 51 | www.fairtradeoriginal.nl