De familie Colruyt en de familie Van Eerd

0
Leestijd: 3 minuten

‘Een Hemaatje doen met Colruyt’ is de kop van de rubriek ‘Bartjens’ in Het Financieele Dagblad (HFD) van woensdag 22 juni (gisteren dus). ‘Bartjens’ is een rubriek over mogelijkheden en sentimenten in de beurswereld, over veelal beursgenoteerde bedrijven, sinds jaar en dag. En deze keer is het onderwerp: Colruyt en Jumbo. Daar is die krant zeker niet de eerste mee, over de rolverdeling en een samengang tussen Colruyt en Jumbo zijn al vele woorden verbruikt. Maar nu is het perspectief: de financiële situatie bij Colruyt (foto: kassazone van een Colruyt in Merksem, bron: archief FoodPersonality).

De boodschap? Colruyt Group in België, marktleider in de supermarktsector van dat land, heeft het zwaar. Een winstwaarschuwing, van het beursgenoteerde Colruyt Group, oké… zie ons stuk hierover van een week eerder. Daarnaast verkeert het aandeel Colruyt Group in zwaar weer. Dat doen de laatste twee weken min of meer ‘alle aandelen’, met de renteverhogingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Maar Colruyt is zwaar naar beneden gekacheld: de laatste grote piek van het aandeel was in mei 2019 € 66,-. Het dal van 22 juni dit jaar (gisteren): € 26,80.

Colruyt (de formule, niet het concern) als ooit ongenaakbaar met z’n laagsteprijzengarantie als ultiem wapen in de concurrentiestrijd, maar vandaag de dag financieel verzwakt, in een periode van kosten- en prijsstijgingen.

Colruyt Group is door de koersdaling nu een overnameprooi, aldus de krant. Ahold Delhaize zal het niet worden, want dat heeft Delhaize op de Belgische markt en daarnaast die vijftig AH-zaken.. Maar Jumbo zou wel kunnen, aldus de krant. Terecht meldt de krant daarbij op dat Jumbo al in België actief is, maar het schiet niet echt op met de filialengroei van Jumbo in dat land. Jumbo, aldus ‘Bartjens’, zou Colruyt kunnen overnemen, maar niet zonder de nodige financiële inspanning: “De omzet van € 10 miljard (van Colruyt Group, red.) is een kwart hoger dan die van Jumbo, en het imperium strekt zich uit van speelgoedwinkels tot duurzame energie.”

Maar: Jumbo zou dat kunnen: € 3,6 miljard aan beurswaarde van Colruyt Group betalen en daarnaast de opslag van 30% als overnamepremie: maakt in totaal € 4,7 miljard, aldus ‘Bartjens’. Omdat Colruyt weinig vreemd vermogen heeft, zou je dat als overnemer kunnen vergroten. Waardoor Colruyt zijn eigen overname met vreemd vermogen zelf zou kunnen betalen. In de berekening van Bartjens: de nettoschuld van Colruyt Group is 0,2 x de ebitda van Colruyt Group. ‘Oppompen naar drie keer’ en dan heb je € 2,1 miljard. “In dat geval zou Colruyt bijna de helft van de overnamesom zelf betalen. Als Jumbo zijn schuld opkrikt naar hetzelfde niveau, levert dat nog eens € 1 miljard op.” Dan is er nog een gat van € 1,6 miljard, maar, aldus de rubriek, dan zou je Parcom kunnen vragen, de investeerder die naast de familie Van Eerd de helft van Hema heeft, in een gelijksoortig financieel scenario.

Klinkt allemaal ofwel abracadabra ofwel aannemelijk, afhankelijk van hoe je branchebril staat. Maar: zou de familie Colruyt het hoofd in de schoot willen leggen en dat allemaal willen overlaten aan de rivaliserende familie Van Eerd? Een Belgische familie met bedrijfstrots die dat allemaal afstaat voor geld aan een Nederlandse familie? Hoe financieel aannemelijk er in de rubriek Bartjens ook wordt geredeneerd, de ‘Colruyts’ zullen zich nooit zomaar uitverkopen aan de Van Eerds, denken wij dan.

Zeker niet als je aan de frustratie van jaren geleden denkt, tijdens de prijzenslag die in 2004 begon. Toen wilde Colruyt in Nederland aan de bak. Maar de ex-Edah-manager, die namens Colruyt Group vestigingen binnen moest halen, haalde maar niks binnen – oké, op een vestiging van Bio-planet in Eindhoven na dan (in een winkelcentrum in die stad). Colruyt Group-ceo’s, eerst Jo, vervolgens Jef, beklaagden zich in de media; dat ze door Nederlandse partijen (food? vastgoed?) buiten de deur werden gehouden. Als was dat een collectieve actie (wat de ACM nooit zou hebben goedgekeurd). En dan jaren later aan ‘diezelfde ‘Ollanders’ het bedrijf verkopen? Dat lijkt qua sentiment en emotie onwaarschijnlijk, ondanks alle Hema- en andere scenario’s in die HFD-rubriek.

Ga ook eens dit na: Albert Heijn begon in België. Daarna werd Delhaize onderdeel van Ahold Delhaize. Hema zit in België, Blokker zit er, Action, Kruidvat… en wat zit er aan Belgische grote ketens in Nederland? Voor een land dat zich rond 1830 vrijmaakte van ‘de Nederlanden’, is een nieuwe overheersing van ‘detailhandelend Nederland’ een symbolische nederlaag. Dat pikken onze zuiderburen niet, en geef ze eens ongelijk?