Flits- en maaltijdbezorgers: lastige partners voor de supermarkt

0
Leestijd: 2 minuten

Wie net terug is van, zeg, drie weken vakantie en in die drie weken de sector eventjes heeft gelaten voor wat-ie is, weet op één punt niet meer waar hij in beland is: de samenwerking tussen supermarktbedrijven enerzijds en maaltijd- en flitsbezorgers anderzijds.

Deliveroo gaat weg uit Nederland, Gorillas is in België gestopt, tal van dark stores in ons land zijn al gesloten, Getir heeft een dark store in de Amsterdamse wijk De Pijp omgebouwd tot winkel-met-flitsbezorging (maar je mag er als klant dus gewoon naar binnen), Flink is nog flink aan het knokken met Nijmegen, dat een dwangsom heeft opgelegd en naarmate die dark store langer operationeel blijft, zal Flink steeds meer moeten betalen.

Doordat Deliveroo gaat verdwijnen, moeten Albert Heijn en Spar voor een deel een nieuwe partner zoeken of alleen verder met de nummer drie uit die samenwerking, en dat is Thuisbezorgd. En in al die ‘opschudding’ maakte Plus bekend ook met Thuisbezorgd in zee te gaan voor maaltijden.

Hoe zat het ongeveer? Binnen Jumbo Food Groep werkte La Place samen met Thuisbezorgd en Uber Eats. Dat blijft zo. Ook binnen Jumbo Food Groep: Jumbo werkt samen met flitsbezorger Gorillas. De familie Van Eerd nam zelfs een belang in Gorillas. Gorillas is gewoon nog operationeel in Nederland, maar is gestopt in België. En zou Jumbo met de toename van vestigingen in België ook in dat land met Gorillas willen samenwerken: dat gaat niet meer, want Gorillas is er niet meer.

Albert Heijn maakte ergens in april bekend dat het boodschappen en maaltijden ‘binnen dertig minuten’ zou laten bezorgen, een pilot met twee Albert Heijn-supermarkten in Amsterdam. Met als de fietsende bezorgers: Thuisbezorgd en Deliveroo (zie foto, archief FoodPersonality). Maar Deliveroo stopt dus. En dus moet AH verder met alleen Thuisbezorgd. Voor Spar geldt iets vergelijkbaars: dat maakte in mei bekend dat het met maaltijdbezorger Deliveroo ging samenwerken – nadat het in april had gemeld dat het met Thuisbezorgd ging samenwerken. En dus moet ook Spar nu verder met alleen Thuisbezorgd.

Je zou zeggen: met het vertrek van Deliveroo is Thuisbezorgd de grote mazzelaar, een potentieel grote concurrent gaat weg. Maar Thuisbezorgd is van Just Eat Takeaway, het maaltijdenbezorgbedrijf van oprichter Jitse Groen, beursgenoteerd en lange tijd een hoogvlieger op de beurs sinds de uitbraak van de coronapandemie. Maar ook die factor is nu volledig veranderd. Daarnaast: wie dat in de media gevolgd heeft, weet ervan; sinds Just Eat Takeaway het Amerikaanse Grubhub heeft overgenomen, is het bedrijf in last. Veel te duur gekocht, niet winstgevend te krijgen etc. en zodoende is ook Just Eat Takeaway niet winstgevend te krijgen.

En laat dat Just Eat Takeaway nu net het maaltijdbezorgpaard zijn waar AH en Spar onbedoeld en Plus bedoeld op wedden. Hier is het laatste besluit nog niet over genomen, geheid.