‘Flitsbezorger Zapp denkt aan stoppen in Nederland’

0
Leestijd: 2 minuten

Flitsbezorger Zapp denkt aan stoppen in Nederland. Dat meldt de op Amsterdam gerichte krant Het Parool. Aanleiding zou zijn dat de gemeente Amsterdam Zapp heeft gemaand dat het twee dark stores in die stad moet sluiten. Zapp zou ook als factor hebben genoemd de ‘aanhoudende onzekerheid’ over de regelgeving in ons land. Daarmee zou er één van de vier in ons land opererende flitsbezorgers (Gorillas, Flink, Getir en Zapp) verdwijnen.

Het Parool meldt dat Zapp in overleg zou zijn met vakbonden en werknemers en dat in de loop van juli een besluit wordt genomen. De bron waar Het Parool zich op baseert, is een intern document. In dat document zou ook worden gemeld dat Zapp ‘nog een eind verwijderd is’ van een winstgevende operatie in Nederland. Verder zou Zapp wijzen op de mogelijke komst van een recessie, waardoor nieuwe financiële middelen van investeerders niet meer zo snel als voorheen beschikbaar zullen zijn, terwijl er nog miljoenen nodig zijn om de komende jaren te blijven investeren in nieuwe activiteiten.

Zapp is daarmee niet de enige die een land zou opgeven. Deze week werd het bekend dat concurrent Gorillas zich terug zal trekken uit Spanje.

Zapp had tot nu toe vijf dark stores in Amsterdam, waarvan er dus twee alweer dicht zijn, op last van de gemeente. Tegen de sluiting van de eerste dark store bood Zapp nog juridisch verzet, maar tegen de sluiting van die tweede dark store liet Zapp het er al bij zitten.

Concurrenten Gorillas en Getir hebben vooralsnog een andere houding aangenomen. Zij nemen wél juridische stappen tegen gemeente Amsterdam, Afgelopen maandag was er een eerste rechtszaak tussen Gorillas en Amsterdam en de rechtszaak tussen Getir en Amsterdam volgt op 6 juli. Van de rechtszaak tussen Gorillas en Amsterdam wordt uiterlijk maandag 4 juli een uitspraak verwacht.

Over een dark store van Zapp in Amsterdam-Oost meldt Het Parool dit: “Over een vestiging aan het Zeeburgerpad in Oost kwamen meer dan honderd meldingen van overlast binnen. Buren vertelden aan Het Parool slaapmedicatie nodig te hebben om te kunnen slapen. Ook vertelden (voormalig) werknemers dat er drugs werden gebruikt op de werkvloer en dat vrouwen geregeld met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken hadden.” Daar staat trouwens tegenover dat deze dark store slachtoffer was van een gewapende overval, in februari dit jaar.

Zapp is van oorsprong een flitsbezorger van Britse komaf, maar de Nederlandse ondernemer Bas Smit haalde Zapp naar ons land, om vervolgens zelf ceo van Zapp in ons land te worden. In dat interne document meldt Smit: “Als mega-fan van Zapp doet het pijn namens alle Zappers dat het bedrijf geen andere keuze heeft dan een vertrek uit Nederland te overwegen, ondanks het bedienen van vele tienduizenden klanten, het creëren van grote werkgelegenheid en het investeren van miljoenen euro’s in de lokale economie.” En: “De voorstellen van de gemeente Amsterdam om nieuwe Zappstores alleen toe te staan op industrieterreinen, ver weg van onze klanten, maakt de dienst niet levensvatbaar.”