Flitsbezorgers zouden in de weer zijn met gedragscode

0
Leestijd: 2 minuten

Flitsbezorgers als Gorillas, Getir, Flink en Zapp zouden in de weer zijn om gedragscodes op te stellen, zowel voor de praktijk van hun dark stores als het gedrag van hun fietskoeriers. Dat blijkt uit een bericht van de Volkskrant. Die krant meldt dat deze bedrijven een gedragscode hebben gemaakt. Wat dan precies die gedragsregels zouden zijn, dat wordt niet gemeld.

Maar, zoals de krant schrijft, het gaat de flitsbezorgers erom dat ze van hun imago van ‘slechte buur’ afwillen. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht spreken van ‘een goede stap’, maar willen het eerst nog eens aankijken en niet te vroeg juichen.

Een tipje van de sluier krijgen we wel mee: flitsbezorgers zouden hun dark stores niet meer in de buurt van scholen en aan winkelstraten vestigen. De bevoorrading van dark stores zou meer beperkt moeten worden (omwonenden hebben herhaaldelijk geklaagd dat leveringen tot laat in de avond plaatsvinden) en er zouden recreatieruimtes komen in die dark stores, om zodoende te voorkomen dat fietskoeriers bij wijze van spreken als hangjongeren op straat staan te wachten op de volgende bestelling van een klant. En de fietskoeriers zouden zich aan maximale fietssnelheden per uur gaan moeten houden.

Maar: de flitsbezorgers willen tegenover de krant niks loslaten. En wethouders als Marieke van Doorninck van Amsterdam en Roos Vermeij van Rotterdam zeggen dat ze het allemaal nog maar moeten zien. Zo zou het niet duidelijk zijn wat flitsbezorgers aan de bestaande overlast van darks stores gaan doen als je niet de ruimte hebt om zo’n ‘recreatieruimte’ in te richten. De boodschap van gemeenten is en blijft dat zij met eigen beleid de opkomst van de flitsbezorgers een halt willen blijven toeroepen, zolang niet is bewezen dat die flitsbezorgers niet voldoen aan hun wensen op het gebied van de leefkwaliteit voor stadsbewoners.

Afgelopen maand concludeerde de rechtbank van Amsterdam dat dark stores in veel woongebieden in die stad niet legaal zijn. Maar het is nog maar de vraag of die uitspraak overeind blijft.