FoodAwards 2011: Bavaria 0.0% Wit wint FoodTopAward

0
Leestijd: 4 minutenBavaria wint dit jaar de FoodTopAward met Bavaria 0.0% Wit. Tijdens een feestelijke uitreiking in de oranjerie van Paleis Soestdijk won 0.0% Wit eerst al een reguliere FoodAward. Aan het eind van de uitreiking bleek het alcoholvrije witbier van Bavaria echter ook de winnaar van de overallprijs, de FoodTopAward. Lay’s Maak de Smaak werd door het Retailcollege beloond met de speciale FoodQualityAward.

 

Het Retailcollege – de jury van de FoodAwards – roemde in het juryoordeel Bavaria’s succesintroductie van vorig jaar, niet in de laatste plaats vanwege de smaak. “Alcoholvrij bier heeft de reputatie dat het niet zo goed smaakt als alcoholhoudend bier, het heeft de reputatie van een concessie: de consument drinkt het als hij of zij niet in de gelegenheid is om alcohol te nuttigen. Bavaria is er echter in geslaagd een alcoholvrij witbier te brouwen dat de toets der kritiek met glans doorstaat. De verkopen van Bavaria 0,0% Wit illustreren dat de consument er ook zo over denkt”, aldus de jury.

 

Het Retailcollege bestaat uit Robert van Houten (merchandising director houdbaar bij Albert Heijn), Sjaak de Korte (voormalig commercieel directeur Plus Retail; thans directieadviseur bij die organisatie), Marco Rutten (unit manager inkoopvereniging Superunie) en Arie de Wit (senior inkoper inkooporganisatie Bijeen). Tijdens de uitreiking, gisteren op Soestdijk, werd Robert van Houten vervangen door zijn collega Gert Zwitser, senior category manager.

 

“Bavaria heeft met de introductie van Bavaria 0.0% Wit een uitstekende stap gezet voor de supermarkten. De categorie bier heeft een dalend volume en is er een van prijsdruk, waarbij de kratten als traffic builder fungeren, in het ergste geval met minmarges” merkte de jury terecht op. “Bavaria nu heeft elementen gecombineerd van twee kleinere, maar wel stijgende segmenten: alcoholvrij bier en witbier. Beide segmenten die zich aan de vechtmarkt onttrekken.”

 

Namens Bavaria namen Peer Swinkels, Jeroen de Ruyter en Jeroen Vonk de award in ontvangst uit handen van jurylid Arie de Wit. De Wit memoreerde daarbij nog aan de eerste keer dat Bavaria succes boekte met alcoholvrij bier en hoe Bavaria’s legendarische verkoopman van destijds, Gerard Bakker, de handel met een enorm afleveringsprobleem opzadelde doordat Bavaria Malt toen zo’n hype was. Peer Swinkels kon zich dat feilloos herinneren omdat hij toen als 16-jarige werd opgetrommeld om mee te draaien bij de productie. “Het was de zomer van 1991 en ik stond zes weken in de nachtploeg aan lijn 4 in Lieshout.”

 

In het eindoordeel noemde het Retailcollege Bavaria 0.0% Wit de meest tot de verbeelding sprekende introductie van het jaar 2010. Dit terwijl het niet de grootste introductie uit 2010 was. 0.0% Wit viel zelfs net buiten de top-10 van grootste supermarktintroducties. Het belang van 0.0% Wit voor de biercategorie stond voor de jury echter buiten kijf. Voor de grootste introductie van vorig jaar – de tijdelijke smaken in het kader van de actie Lay’s Maak de Smaak – had de jury echter ook een prijs: de FoodQualityAward.

 

De FoodQualityAward is een prijs die jaren geleden is ingesteld om opmerkelijke initiatieven (dus niet noodzakelijkerwijs producten) te belonen. De FoodQualityAward wordt ook niet elk jaar uitgereikt, maar alleen als het Retailcollege er voldoende aanleiding toe ziet. Eerdere FoodQualityAwards gingen bijvoorbeeld naar de Millennium Magnum-fles van Heineken (in 2000) en de meest frappante was wel de FoodQualityAward die destijds naar De Nederlandsche Bank ging voor de introductie van de euro.

 

Dit jaar, tijdens de 23e editie van de FoodAwards, gaat de FoodQualityAward dus naar Lay’s Patatje Joppie. Of eigenlijk: naar de drie tijdelijke smaken die tijdens Maak de Smaak in de schappen lagen, maar waarvan Patatje Joppie de winnaar werd. Met name de marketingcampagne sprak volgens het Retailcollege tot de verbeelding.

 

Het oordeel van het Retailcollege: “PepsiCo is in 2010 een campagne gestart waarmee het aan de hand van consumentenreacties een nieuwe smaakvariant chips op de markt kon brengen. Het resultaat van die campagne was de geboorte van Lay’s Patatje Joppie. Dat initiatief verdient een FoodAward, het is een introductie die veel omzet heeft gebracht. Maar naast de waardering voor de introductie op zichzelf willen we onze waardering uiten voor wijze waarop PepsiCo de consument heeft betrokken bij de totstandkoming van een populair product.”

 

“PepsiCo nodigde de consument uit om mee te denken over een favoriete smaakvariant, appelleerde aan een quiz- en prijsvraaggevoel en veroorzaakte de overweldigend respons van 678.000 stemmen. PepsiCo nomineerde drie smaken, babi pangang, patatje Joppie en mango red chili, en vroeg opnieuw de chipseter om te kiezen, door deze drie smaken te kopen. Zoals gezegd, Patatje Joppie, de favoriete smaak van ene Peter Boogaard, werd de winnende smaak. Maar de wijze waarop PepsiCo de verkopen van deze drie Limited Edition-smaken tot grote hoogten wist te brengen, verdient een groot compliment. Daarom verdient PepsiCo de FoodQualityAward ten volle.”

 

Overigens borduurde de Maak de Smaak-actie in ons land voort op de vergelijkbare actie ‘Do us a flavour’ van PepsiCo’s chipsmerk Walkers in Groot-Brittannië een jaar eerder, vertelde PepsiCo’s Stijn Storms. Die leverde toen meer dan een miljoen inzendingen op, maar relatief gezien (vanwege het veel kleinere aantal inwoners) was de impact van Maak de Smaak in ons land veel groter. In Groot-Brittannië won uiteindelijk de smaak ‘builders breakfast’ (bouwvakkersontbijt; bacon, ei, ketchup, tomaat, worst). Hoe tijdelijk de tijdelijke smaak Patatje Joppie eigenlijk is, vroeg jurylid Marco Rutten nog. “Succesvolle smaken halen we natuurlijk niet zomaar van het schap, maar er zullen nieuwe tijdelijke smaken volgen. Maar wellicht ligt Patatje Joppie straks wel in het buitenland, want in Scandinavië schijnen ze de smaak ook heel lekker te vinden”, aldus PepsiCo’s Karin de Koning.