FoodAwards 2022: een vegafestijn?

0
Leestijd: 2 minuten

In het voortraject van de FoodAwards sprak FoodPersonality van een ‘vegan invasie‘. Het Retailcollege – de jury van de FoodAwards – nomineerde een groot aantal plantaardige producten uit een nog veel groter aantal vegetarische, ‘vegan’ dan wel ‘plant based’ producten die in 2021 werden geïntroduceerd. Toch werden uiteindelijk slechts drie uitgesproken vegetarische/vegan introducties met een FoodAward beloond.

Van de 14 introducties uit 2021 die afgelopen mei een FoodAward ontvingen kunnen drie winnaars als primair vegetarische dan wel ‘vegan’ concepten worden aangeduid: Mora Cheese Bites (dat we als diepvriesproduct al eerder bespraken), Heks’nkaas Vegan en Rootzz of Nature Jackfruit. Van een verwacht vegafestijn was daarmee geen sprake.

Heks’nkaas Vegan is de volledig plantaardige variant van Heksn’kaas, de uit Twente afkomstige ‘smeerdip’. En evenals het origineel is Heksn’kaas Vegan in korte tijd heel populair geworden. Heks’nkaas, ooit op de markt gebracht door Zuivelhoeve (dat dit jaar met Zuivelhoeve Licor 43 in de prijzen viel), maar inmiddels in handen van Signature Foods, wist dat er behoefte was aan een volledig plantaardige variant. “Vooraarde was wel dat deze minstens net zo lekker zo zijn”, aldus Michel Wildenborg, business unit manager bij Signature Foods. En hoewel de meningen daarover uiteen lopen, wist de smaak een aanzienlijke kopersgroep te overtuigen.

V.l.n.r. managing director André Hendriks, oprichter Leonard Bult en sales manager Rogier Schat. “Deze prijs komt echt onverwacht. We zijn vorig jaar pas gestart met dit merk”, aldus Hendriks.

De andere ‘vegawinnaar’ is Rootzz of Nature, het zelf door leverancier Lemar ontwikkelde merk voor plantaardige vleesvervangers dat de FoodAward-jury in hoge mate wist aan te spreken. Lemar is in de sector beter bekend van de ontbijtgranen en -repen van Eat Natural en Rootzz of Nature Jackfruit is het eerste product van het merk, dat zich wil richten op natuurlijker vleesvervangers. De Jackfruit, een in Azië bekende vlezige vrucht, leent zich daar uitstekend voor. Rootzz of Nature Jackfruit heeft gezien de distributie nog zeker ruimte om te groeien. De FoodAward kwam onverwacht maar wordt als aanmoedigingsprijs aangegrepen voor een vervolg.