FoodManager van het Jaar: Ton van Veen

0
Leestijd: 2 minuten

Vanavond is tijdens het Nationaal Food Congres in Scheveningen Ton van Veen, cfo van Koninklijke Jumbo Food Groep, uitgeroepen tot FoodManager van het Jaar. Hij volgt daarmee Erik Bras, ceo van Signature Foods, op die de titel in 2019 kreeg toebedeeld. In 2020 vond er vanwege de coronapandemie geen Nationaal Food Congres plaats en werd er ook geen FoodManager van het Jaar verkozen.

Het juryoordeel luidt als volgt:
‘Ton van Veen trad in 2004 aan bij het bedrijf dat – sinds kort – Koninklijke Jumbo Food Groep heet. Het fundament van Jumbo was toen al gelegd; een tot de verbeelding sprekende klantgerichtheid, te omschrijven als ‘grootste assortiment, laagste prijzen, beste service’ en vervat in de Zeven Zekerheden. Maar met Van Veen als chief financial officer binnen de raad van bestuur begon Jumbo aan een verbluffende overnamereeks.

Eerst enkele Konmar-vestigingen, vervolgens Super de Boer en C1000; ketens die elk groter waren dan Jumbo zelf. Bij deze overnames viel zowel de durf als het financiële vernuft op. Jumbo groeide aldoende uit tot de onbetwistbare nummer twee in de supermarktsector. Daarna volgden de overnames van La Place, Smulweb, Agrimarkt en een groot deel van de Emté-supermarkten. Van Veen vervulde ook een cruciale rol bij de overname van Hema, inmiddels voor de helft in handen van de investeringsmaatschappij van de familie Van Eerd.

Ton van Veen is de financiële architect van de schaalvergroting van Jumbo Food Groep. Hij is naast ceo Frits van Eerd ook ambassadeur van het bedrijf en geeft in de media zonder opsmuk en op authentieke wijze uitleg over de wensen, dromen, uitdagingen en dilemma’s van het familiebedrijf. De familie Van Eerd geeft hem kennelijk ook graag die ruimte. Ton van Veen mag worden gezien als de meest toonaangevende cfo van de Nederlandse supermarktsector.’

De FoodManager van het Jaar – een initiatief van FoodPersonality – wordt gekozen in drie beoordelingsrondes. Aan de deelnemers van het laatst gehouden Nationaal Food Congres is gevraagd kandidaten te noemen. Vervolgens maakt de raad van advies van het Nationaal Food Congres (het evenement waarop de bekendmaking doorgaans plaatsvindt) van deze ‘longlist’ een ‘shortlist’ of kiest één kandidaat. Vervolgens buigt een andere jury zich over deze shortlist/kandidatuur, namelijk de vijf laatste gekozen FoodManagers van het Jaar, voor zover zij daartoe in de gelegenheid zijn. Dit jaar zijn dat (met daarbij de functies die zij op dit moment vervullen):
• Erik Bras, ceo Signature Foods
• Leo Linders, lid raad van commissarissen Jan Linders Supermarkten
• Laurens Sloot, algemeen directeur EFMI Business School
• hieraan is Joost Manassen toegevoegd, voorzitter van de raad van advies van het Nationaal Food Congres (en werkzaam als partner bij De Transformatie Groep)

Als laatste vindt overleg plaats met de voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL, koepelorganisatie supermarktketens) en met de voorzitter van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI, koepelorganisatie levensmiddelenfabrikanten). De CBL-voorzitter is Bert Roetert, de FNLI-voorzitter is Annemarieke de Haan (general manager Unilever Benelux).

Ton van Veen is de 24e FoodManager van het Jaar. Het volledige overzicht van Foodmanagers van het Jaar sinds 1997 is hier te vinden.