FoodRetailAwards 2020: Hoogvliet en Deen slaan toe

0
Leestijd: 2 minuten

Gelijktijdig met de FoodAwards worden ook de FoodRetailAwards toegekend. Althans, het is voor de 12e keer dat deze ‘FoodAwards voor de retail’ worden uitgereikt. Ze zijn er sinds 2009 onlosmakelijk mee verbonden, aangezien met de awards retailers worden beloond die in het afgelopen jaar de introducties van A-merkartikelfabrikanten het meest welwillend tegemoet zijn getreden. Hetzij door er de meeste van op te nemen, de introducties het snelste in het schap te krijgen of er de meeste omzet mee te realiseren. Dat zijn meteen ook de drie categorieën waarin jaarlijks een FoodRetailAward wordt toegekend. De FoodAward-winnende producten worden daarbij als maatstaf genomen.

Albert Heijn is dit jaar opnieuw het snelst in het opnemen van A-merkartikelintroducties, De FoodRetailAward voor meest complete opname gaat dit jaar naar Noord-Holland, maar het had maar een haar gescheeld of het was Zaandam geworden in plaats van Hoorn. Deen wint namelijk met een gemiddelde gewogen distributie van 70,0% per item, daar waar dezelfde distributie van AH op 69,5% bleef steken.

FoodRetailAwards 2020

Overzicht van de winnaars van de FoodRetailAwards 2020 en hun directe concurrenten. Vorig jaar wist Hoogvliet zich twee keer als nummer drie te manifesteren, Deen ontbrak toen volledig. Hoewel Albert Heijn dit jaar één FoodRetailAward wint, laat dit overzicht zien dat het op alle fronten meestrijdt. In het geval van de FoodRetailAward voor meest complete opname scheelt het ook maar weinig.

De derde en doorgaans als belangrijkste aangemerkte FoodRetailAward is die voor de hoogst behaalde fair share. Uiteindelijk gaat het er immers om hoeveel omzet er met de winnende producten is behaald. In eerdere edities werd deze categorie dan ook wel eens aangemerkt als de FoodRetailAward voor de beste A-merkenverkoper van het afgelopen jaar. Welnu, die eer gaat dit jaar naar Hoogvliet met een fair share van
179. Daarbij moet vermeld worden dat de award opnieuw naar Hoogvliet gaat, al was dat voor het
laatst in 2014. Lees alle ins en outs van de FoodRetailAwards in het juninummer van FoodPersonality.