‘Franse ministers gingen illegaal duur uit eten’

0
Leestijd: 2 minuten

Nee, deze foto is niet van een illegaal restaurant. Dit is de uitkijk vanuit La Tour d’Argent, een prestigieus en welhaast legendarisch restaurant in Parijs (fotobron: La Tour d’Argent), dat ooit het tv-programma ‘Remarkable Places’ van de BBC haalde. En daarin ging Fred Sirieix – die vrolijke en bebaarde Franse restauranthouder van het Britse ‘First Dates’ – een keer uit eten met een andere cuisinier. Leuke weetjes van dit restaurant: de wijnkelder omvat 36.000 flessen. Dus je zult je daar niet snel vervelen.

Als een gast gekozen heeft, gaat de fles vanuit die kelder met een dienstlift vier etages omhoog, naar de sommelier van dienst. Nog eentje dan: er zijn twee soorten menukaarten. Een voor degene die betaalt: met de prijzen erbij. En een voor degene die getrakteerd wordt: zonder de prijzen erbij. Zodat die laatste zich onmogelijk ten overstaan van zijn trakteerder kan generen voor zijn keuze. Mooi, nietwaar? Is over nagedacht.

Maar intussen is er wel wat aan de hand in dat Parijs vol bijzondere restaurants. Eten verdeelt de gemoederen.
Omdat welvarenden, hooggeplaatsten en naar verluidt zelfs ministers illegaal in verborgen restaurants uit hebben gegeten. En dat midden in een strenge lockdown die al sinds oktober van kracht is, met uiteraard een stringent horecaverbod en met een avondklok vanaf zeven uur ’s avonds.

Het kwam kennelijk afgelopen vrijdag op tv, zo melden verschillende media. Op de zender M6. Er zijn exclusieve restaurants in Parijs, die stiekem nog steeds gasten ontvangen. M6 maakte een undercoverfilmpje. De gasten moeten hun mondkapje afdoen, ook als ze nog niet eten. Ze houden geen afstand, kussen elkaar bij de begroeting. De gerechten en de dranken zijn luxueus. Er wordt gesproken van menu’s van tegen de 500 euro. Ja, dat zit wel op ongeveer het niveau van het bij dit bericht afgebeelde restaurant.

In dat undercoverfilmpje blijkt een kelner te zeggen: “Als je hier binnen bent, bestaat Covid niet meer.” En er is een man die beweert dat ook ministers hier uit eten.

En met name die opmerking is de Fransen in het verkeerde keelgat geschoten. De minister van Binnenlandse Zaken heeft verklaard dat die bewering van die man geen hout snijdt. Geen enkele minister zou vinden dat hij of zij meer recht heeft op privileges dan alle andere burgers.

Die man die die opmerking over ministers maakte, heeft zelf naderhand verklaard dat hij een grapje maakte. Maar ja, daarmee is de lucht niet geklaard: het kan net zo goed zo zijn dat hem is opgedragen zijn opmerking te herroepen. Hier ontstaat een beeld van een soort ‘deep state’ in een culinaire variant.

Het Openbaar Ministerie van Frankrijk heeft al bekendgemaakt dat het alles gaat onderzoeken. Ongelijkheid, ongelijkwaardigheid… allemaal gevoelens die meespelen. Zeker als blijkt dat een regering alle burgers strenge voorschriften oplegt, terwijl leden van die regering er zich zelf niets van zouden aantrekken. En dat in een stad waar maanden, nee, jarenlang ‘Gele Hesjes’ protesteerden tegen de verhoging van dagelijkse levenskosten, met als contrast een ambtenarenapparaat dat zelf heel veel mag declareren.

Dat de Fransen het niet vertrouwen, komt ook niet zomaar ergens vandaan. Bijvoorbeeld: jaren geleden werd de man die vast en zeker president van Frankrijk zou gaan worden, Dominique Strauss-Kahn, in een hotel in New York aangehouden omdat hij had geprobeerd tegen haar wil seks met een kamermeisje te hebben. In onderzoek naar zijn handel en wandel bleek later een seksschandaal boven water te komen. Strauss-Kahn bleek de centrale spil te zijn in een netwerk dat geregeld seksfeesten met prostituées in Lille organiseerde. Daar is dat stiekem lekker uit eten natuurlijk niks bij.