Franse supermarkten: komende winter minder licht en minder stoken

0
Leestijd: 2 minuten

Franse supermarkten hebben besloten dat ze gaan nadenken over ‘minder licht’ en ‘minder stoken’ in hun vestigingen, de komende winter. Dat meldt de Belgische detailhandelssite RetailDetail.

Vele – niet alle – Franse supermarktbedrijven hebben een gezamenlijk plan opgesteld om minder energie te gaan gebruiken komende winter. De maatregelen zouden vanaf 15 oktober kunnen ingaan (op de foto: het interieur van een Carrefour; fotobron: archief FoodPersonality).

De temperatuur wordt in de super- en hypermarkten die eraan meedoen, niet hoger dan 17 graden. En de lichtintensiteit wordt 30% minder. Althans, tijdens de openingsuren. Tijdens de uren dat de supermarkt niet open is, terwijl er wel personeel werkzaam is, zou die lichintensiteit zelfs de helft minder zijn. De luchtverversing gaat ’s nachts uit en alle het licht van de neonletters van de formulenamen op de pui zou uitgaan zodra de winkel gesloten is.

Welke foodretailers doen hieraan mee: Leclerc, Carrefour, Intermarché, Casino, Auchan, Lidl en Système U. Aldi Frankrijk zou er niet aan meedoen. Michel-Edouard Leclerc, topman van Leclerc, heeft zelfs gezegd dat de super- en hypermarkten hun openingstijden zelfs nog kunnen verminderen als dat nodig mocht zijn. Hij heeft andere sectoren opgeroepen met soortgelijke initiatieven te komen. Daarnaast heeft hij erop gewezen dat de Franse supermarktsector in het kader van de bestrijding van de klimaatopwarming sowieso het energieverbruik in 2040 met 40% moet hebben verlaagd.

En hij heeft ook gemeld dat de supermarktbedrijven liever zelf met initiatieven komen dan dat ze vanuit de overheid maatregelen opgelegd krijgen, zoals tijdens de coronaperiode.

Het initiatief van de Franse supermarkten is des te opvallender omdat Frankrijk vrij veel eigen energie opwekt. Frankrijk heeft ruim veertig kerncentrales. Je zou zeggen, een gunstige situatie, anders dan Duitsland met z’n grote afhankelijkheid van Russisch gas. Maar kennelijk is dat niet alleen maar gunstig: de zorg lijkt groot. Van het grote Franse energiebedrijf EDF (Electricité de France) is deze week bekend geworden dat het wordt genationaliseerd. EDF zou noodlijdend zijn in deze tijden. De Franse staat wil het van de beurs halen en in staatshanden hebben.