Frits van Eerd zou nog steeds vastzitten

0
Leestijd: 3 minuten

Het meest recente nieuws rondom Jumbo-ceo Frits van Eerd (foto) is dat hij niet alleen gehoord is na de huiszoekingen en invallen in verschillende woningen, waaronder zijn woning in Heeswijk-Dinther, maar dat hij ook vast zou zitten. Aanvankelijk was het sinds afgelopen dinsdagmiddag alleen bekend dat hij ‘gehoord’ was, maar gisteren rond het middaguur meldden verschillende media dat hij ook vast zou zitten. In dat bericht verwezen die media alle naar Het Financieele Dagblad, dat ‘bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek’ zou hebben gesproken.

Het nieuws is in de sector als een bom ingeslagen. Op dinsdagochtend heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een inval gedaan in het woonhuis van Frits van Eerd en daarnaast nog in andere woningen in het land. Het gaat om een onderzoek naar onder meer witwassen en btw-fraude. Ook in het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel is een inval gedaan. Maar het gaat daarbij niet om Jumbo als betrokkene, maar om Frits van Eerd zelf. Jumbo meldde eergisteren: ‘Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo. Wel worden in het kader van het onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd.’

De zaak is verder ook opmerkelijk omdat de FIOD bijna nooit een inval doet bij een ceo of bestuursvoorzitter van een bedrijf van het kaliber als Jumbo. En voor de sector zelf is het nog verbazingwekkender, omdat Frits van Eerd een zeer bekend bestuurder is in de supermarkt- en/of levensmiddelensector. Tallozen kennen hem of hebben hem persoonlijk wel eens ontmoet, in hun rol als franchisenemer, leverancier, ‘mede-Jumboriaan’ (zoals de Jumbo-medewerkers elkaar doorgaans noemen), daarnaast is Frits van Eerd geregeld spreker op congressen geweest en door zijn enorm liefde voor de auto- en motorsport is hij ook daardoor een markante persoon in de sector. Zoveel ceo’s die aan ‘de 24 uur van Le Mans’ of de Dakar-rally hebben meegedaan, hebben we in onze sector immers niet. En geregeld ook nog met verrassende resultaten.

En niet te vergeten: Frits van Eerd optredend als carnavalszanger in Veghel en omstreken (‘wij doen het licht wel uit’, was destijds de kraker) en hij is als trompettist lid van een dweilorkest.

En al die elementen komen nu allemaal terug op allerlei sites, op social media en in krantenstukken, overal verschijnen zogezegde ‘profielen’ van Frits van Eerd, Verwoed racefan, race-autoverzamelaar, joviaal persoon, ‘licht Brabantse tongval’, vrij snel door vader Karel ‘op de categorie brood gezet’ ver in de jaren negentig… allemaal feiten en anekdotes die in de branche vrijwel gemeengoed zijn, komen de laatste twee dagen overal voorbijdrijven in algemene media, een vreemde ervaring voor wie dat soort informatie tot afgelopen dinsdag alleen in de branchemedia kon vernemen.

Er zijn tot dusver negen arrestaties verricht en daar wordt één naam ook bij genoemd, ene Theo E. uit Gasteren, gemeente Aa en Hunze, in Drenthe. E gaf in het verleden leiding aan een motorcrossteam waar Jumbo sponsor van was. Volgens Het Financieele Dagblad bracht Van E. ook autoracers die een geldschieter of sponsor zochten, in contact met Frits van Eerd. Verder is een zakenpartner van Theo E. aangehouden.

Zoals bekend is Jumbo sponsor van Formule 1-coureur en wereldkampioen Max Verstappen en van de wielrenploeg Jumbo-Visma. Minder bekend was dat Jumbo ook in de motorsport sponsor was. Jumbo is ook sponsor van motorcrosser (en net als Verstappen ook in zijn eigen tak van racesport wereldkampioen) Jeffrey Herlings. Daarnaast sponsort het supermarktbedrijf nog een aantal motorsportteams.
Het onderzoek van de FIOD zou gaan om het witwassen van ‘grote hoeveelheden’ geld en goederen. De verdachten zouden dat hebben gedaan via autohandel, vastgoedtransacties, contante stortingen die het FIOD als ‘onverklaarbaar’ omschrijft, en sponsorcontracten in de motorcross. Verder is er de verdenking van btw-fraude in de autohandel.