Frits van Eerd FoodManager van het Jaar

0
Leestijd: 3 minuten

Tijdens een feestelijk diner op het Nationaal Food Congres in het Kurhaus in Scheveningen is vanavond Frits van Eerd, algemeen directeur van Jumbo Supermarkten, uitgeroepen tot FoodManager van het Jaar. Daarmee treedt van Eerd in de voetsporen van zijn vader, Karel van Eerd, die in 2004 tot FoodManager van het Jaar werd uitverkozen.

 

 

Jumbo Supermarkten maakt de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling door, vooral sinds de overname van Super de Boer, waarvan de integratie binnen Jumbo Supermarkten in volle gang is. Op de dag van de uitverkiezing van Frits van Eerd tot FoodManager van het jaar opende het bedrijf de 240e vestiging.

 

De FoodManager van het Jaar, een initiatief van FoodPersonality, vakblad voor de supermarktsector, wordt aangewezen door de vijf voorafgaande FoodManagers van het Jaar. Dat waren dit jaar:

Dick Boer, bestuursvoorzitter Koninklijke Ahold

Fons Deen, algemeen directeur Deen Holding

Frans Fredrix, directeur Fredrix Support

Jaap Lagerweij, voorzitter raad van advies Nationaal Food Congres

Patrick Reekmans, general manager FrieslandCampina Benelux

Hans Struik, bestuursvoorzitter Struik Foods Europe

 

De jury motiveerde haar keuze als volgt: “Frits van Eerd is opgeklommen in het bedrijf van zijn vader, Van Eerd Groothandel, later Jumbo Supermarkten genoemd. Van meet af aan, vanaf de functie van product manager brood, moest hij aantonen geen geprivilegieerde positie in het bedrijf te krijgen. Hij moest zich waarmaken, net als zijn twee zussen Colette en Monique. Frits van Eerd mixte jarenlang functie na functie, ervaring na ervaring. Maar één privilege was er wel; het gezamenlijke overleg op zondagen met zijn zussen en zijn vader, over de toekomst van het bedrijf en de formule Jumbo.

 

Nu, jaren later, heeft hij laten zien dat hij de positie van zijn vader in het bedrijf kan innemen, op een grotere schaal. De spraakmakende supermarktketen die Jumbo was, is onder zijn leiding uitgegroeid tot de formule die de grote uitdager van vandaag is. Met hem aan het roer is Jumbo nog steeds die sprankelende formule van toen, bij elke groeisprong is de koers goed aangehouden.

 

Bovendien is Frits van Eerd is een van de stuwende krachten in een naar Nederlandse begrippen groot overnameproces, dat van Super de Boer door Jumbo. Hij heeft geïllustreerd dat het mogelijk is om in een verzadigde markt als de Nederlandse supermarktsector grote sprongen te maken en de bezieling en bevlogenheid van een familie en van een kleinere marktpartij goed op de vele duizenden Jumbo-medewerkers over te brengen.

 

Ook al beseft de jury terdege dat Frits van Eerd zijn taken er nog lang niet op heeft zitten, zijn uitverkiezing tot FoodManager van het Jaar is zeer op zijn plaats.”

 

Van Eerd werd tijdens de uitreiking toegesproken door Jaap Lagerweij als voorzitter van het Nationaal Food Congres, die met name zijn vasthoudendheid en enorme klantgerichtheid roemde. Dat resulteerde volgens Lagerweij aanvankelijk in een hoge autonome groei van het bedrijf en sinds de overnames – eerst van Konmar-winkels, later van Super de Boer – in een sterk gestegen omzet per m2 van de naar Jumbo omgebouwde winkels.

 

De oorkonde en het beeldje dat bij de prijs hoort nam Van Eerd in ontvangst van Gé Lommen, hoofdredacteur van initiatiefnemer FoodPersonality en de FoodManager van het Jaar van vorig jaar, Patrick Reekmans, managing director van FrieslandCampina Benelux.