Geen woord Grieks
Geen woord Grieks Shelflife

Geen woord Grieks

· leestijd 2 minuten Algemeen
In de afgelopen maanden hebben we ons keer op keer kunnen verbazen over de gekmakende onderhandelingstechnieken van het duo Tsipras en Varoufakis. Nu is het heel makkelijk om de Grieken weg te zetten als gestoorde gekken, in de naïeve veronderstelling dat het er qua onderhandelen bij ons véél professioneler aan toe gaat. Maar dan moet ik u toch teleurstellen. Want neem nu de onderhandelingen rond de Varkens van Morgen, waaruit het CBL onlangs is ‘weggelopen’. Daarin valt minstens evenveel surrealistische waanzin te ontdekken als in de Griekse politiek.
Het is misschien goed erop te wijzen dat de soap in onze sector rond de verbetering van dierenwelzijn al gauw een jaar of tien duurt. Tien jaar waarin aanzienlijk meer resultaat had kunnen zijn geboekt als de betrokken partijen van meer verantwoordelijkheidszin hadden blijk gegeven. Maar zulks gaat uit van de veronderstelling dat iedereen van goede wil is en dat is bij bijvoorbeeld het CBL maar zeer de vraag.
Levensmiddelen zijn in Nederland zo’n drie procent goedkoper dan gemiddeld in Europa, en het CBL ziet het bizar genoeg als zijn taak dat vooral zo te houden. Het cynische uitgangspunt: investeren is dierenwelzijn is per definitie weggegooid geld. Maar als het dan toch moet, doe het dan zo minimaal mogelijk, en leg de rekening bij de varkenssector neer, niet bij de consument. Collectieve afspraken zijn bedoeld om goede sier te maken met een zogenaamde minimumstandaard, in de hoop dat die in de praktijk gewoon de norm wordt. Op die manier kunnen ook je meest conservatieve leden weer vijf jaar vooruit.
Waanzin ook bij de boerenstand. Hoe is het mogelijk dat je er als varkenshouders zo’n zwijnenstal van maakt? Heb je een bedrijf als Vion, breng je het in sneltreinvaart naar de afgrond. Al het geld gestoken in mislukte overnameavonturen, veel te weinig geïnvesteerd in duurzaamheid, geen werk gemaakt van een merkoperatie waarmee je een vuist had kunnen maken tegen de retailers - en dan toch voortdurend blijven huilen dat je wordt uitgeknepen. Een heel slecht verhaal.
De overheid lijkt helemaal van het padje af. Trekt zich enerzijds terug uit het voedingsbeleid, treedt anderzijds onverhoeds normatief op door de Kip van Morgen als onvoldoende duurzaam te beoordelen. Dat de ACM daar ook al verstand van heeft! Een volstrekt oneigenlijke, ongeloofwaardige en ook hypocriete wijze om overheidstaken uit te oefenen.
Geen verantwoordelijkheid nemen, verborgen agenda’s, vertragingstactieken, de kop in het zand steken als zich een nieuwe werkelijkheid aandient – u ziet, het heeft alle elementen van een Grieks treurspel.
Het Varken van Morgen had er per 1 juli moeten zijn, maar is er niet gekomen. Wel zien we volop beweging bij individuele marktpartijen. Jumbo is goed bezig, Plus heeft de kiloknaller in de ban gedaan. Het bevestigt mij in de overtuiging dat we die collectieve afspraken zo snel mogelijk bij het oud vuil moeten zetten. Verduurzaming van assortimenten moet door concurrentie gestalte krijgen, niet door halfzachte sectorregelingen. Dat zijn allemaal maar doekjes voor het bloeden. Klink ik nu als Harry Paul van de NVWA op de Haringparty? Goed voorbeeld doet goed volgen: daar was ook geen woord Grieks bij.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.