Verberne

0
Leestijd: 3 minuten

WORD IK JUMBO OF…? – Het is nu – begin december, als ik dit schrijf – bijna zo ver: alle formaliteiten van de overname van Jumbo versus Super de Boer zijn afgerond. De NMa, ondernemingsraad en aandeelhouders zullen hun goedkeuring uitspreken, waarna Jumbo met deze militaire operatie kan starten. Tussendoor wordt nog even gemeld dat er 80 winkels naar Schuitema overgeheveld worden, waaronder 60 ondernemers van de ongeveer 150.

Buiten het feit dat ik respect heb voor het ondernemerschap van de familie Van Eerd, loop ik – en vele collega’s met mij – met vragen rond over het hoe en waarom…

Wat gaat er met de Super de Boer-formule gebeuren de komende drie jaar? Hoe lang wil/kun je nog bij de Super de Boer-formule blijven?

Wordt de formule nog wel goed onderhouden als het gaat om commercie, logistiek en automatisering?

Hoe zit het met inkoopvoordeel?

Blijven er op ons hoofdkantoor nog geschikte mensen werken om de formule overeind te houden of ontstaat daar een massale leegloop? Ik kan me voorstellen dat je uiteindelijk toch voor je eigen toekomst gaat en niet gaat zitten afwachten wat anderen over jouw baantje beslissen.

Hoe worden de ‘fees’ berekend als je met steeds minder winkels onder de Super de Boer-vlag zit?

Wat gaat er gebeuren als je als laatste het licht in Amersfoort uit moet doen?

Dit zijn absoluut zaken waar je als ondernemer recht op hebt om te weten, want per slot van rekening heb je gekozen voor een formule waar je een goed gevoel bij hebt.

Als ik dit schrijf, begin december dus, besef ik hoeveel vragen ik heb. Het zal heus wel kloppen dat zowel de leiding van Super de Boer als die van Jumbo zegt dat ze tot 18 december niks mogen zeggen. Vooralsnog wordt de ondernemers pas in week twee van 2010 meegedeeld naar welke formule ze overgeheveld worden.

Ik voel me net een klein kind dat een zak snoep krijgt, maar die pas over twee weken mag opeten. Hoe serieus neem je de nieuwe ondernemers met wie je in de toekomst vruchtbaar wil gaan samenwerken? Wanneer laat Schuitema weten wat voor een rol en toekomst ze hun nieuwe ondernemers kunnen/gaan bieden? Waarom vertel je niet gewoon 18 december aan de ondernemers naar welke formule ze overgeheveld worden in de toekomst? Veel zeggen en weinig vertellen, het lijkt op dit moment tot kunst te worden verheven. Natuurlijk moet je vertrouwen hebben in deze overname, maar enige argwaan lijkt me zeker op z’n plek wanneer je als ondernemer pas duidelijkheid krijgt als het de ‘hoge heren’ uitkomt.

Misschien vindt u mijn toonzetting negatief, maar ik zie het meer als een realistische situatieschets en een vertolking van het gevoel dat veel collega’s en ik hebben. Ik ben een ondernemer die ervoor knokt om de supermarktheld in het lokale marktgebied te zijn en ook te willen blijven. Kom maar op met die nieuwe formule, dan weet ik waar ik me als ondernemer op kan richten. Past deze formule bij mij, in mijn marktgebied? Kan ik een goed gezond bedrijf met deze formule runnen?

Eén ding staat voor mij buiten kijf: de ondernemer en zijn medewerkers zullen altijd de saus over de formule blijven.

P.S.: Lopen er deze week een paar mannen in pak door m’n winkel. Blijken ze van Schuitema te zijn. Word ik dan toch C1000?

George Verberne