Gerard Rutte overleden

0
Gerard Rutte is afgelopen woensdag, 15 november, overleden. Dat heeft Uwsupermarkt.nl vrijdag bekendgemaakt.
Gerard Rutte was jarenlang columnist van FoodPersonality. Daarnaast was hij bekend als de ondernemer achter Uwsupermarkt.nl, dat een mix was tussen een nieuwssite voor de supermarktsector en een dienstverlener voor supermarkten op het gebied van instore-communicatie en activatie op met name sociale media.
Rutte begon in de jaren negentig als hoofdredacteur van het toen nog bestaande vakblad Food Trade Journal en ontpopte zich in die jaren gaandeweg als commentator met een scherpe pen. Daarna begon hij met zijn eigen bedrijf, dat uiteindelijk de naam Uwsupermarkt.nl kreeg. Hij werd aan het begin van dit millennium bij een groter publiek bekend nadat hij twee boeken had geschreven. Het eerste boek was er een over geschiedenis van de supermarkt in Nederland, met als titel ‘Vijftig jaar zelfbediening in Nederland’, het tweede boek, met als titel ‘Konmar & Kwel’, was op dat moment een schot in de roos: over de ondergang van de formule Konmar en de teloorgang van fusiebedrijf Laurus. Daarna schreef hij nog een derde boek ‘De kracht van melk’, een geschiedenis over het zuivelbedrijf Menken, opgetekend aan de hand van interviews met Ad Menken.
In de jaren waarin de branche de nodige turbulentie meemaakte – de problemen bij Laurus, het boekhoudschandaal bij Ahold en de daaropvolgende prijsoorlog in de supermarktsector – werd Rutte steeds meer als branchecommentator gevraagd door algemene media. Zo was hij een tijd lang geregeld gast bij het consumenten-tv-programma Kassa.
Na enkele jaren columnist bij Distrifood te zijn geweest, stapte hij over als columnist naar FoodPersonality. Zijn maandelijkse commentaar op branche-ontwikkelingen was er altijd een van spotlust, op het cabareteske af. Doordat hij altijd met heel wat supermarktondernemers in goed contact stond (bijvoorbeeld doordat hij leverancier was van instore-communicatieprogramma’s bij verschillende ondernemers), was zijn commentaar vaak gegrond op hun gevoelens over besluiten van managers van de hoofdkantoren van supermarktketens.

Zijn mening of boodschap kon niet altijd even gefundeerd worden genoemd, het doel was prikkelen en uitdagen en daar kwam Rutte ook rond voor uit. Zijn profiel in de sector was dan ook uitgesproken, niet iedereen kon zijn uitgesproken en onafhankelijke houding en vaak gepeperde mening waarderen. Ook de redactie van FoodPersonality plaatste geregeld kanttekeningen bij zijn betoog, om de lezer duidelijk te maken dat de mening van de mensen van het blad niet gelijk was aan Rutte’s mening.

Bij al die scherpslijperij en soms zelfs persoonlijke aanvallen op directieleden van supermarktketens kon hij niettemin op waardering rekenen binnen de sector. Naast zijn werk voor supermarktondernemers maakte toch ook bedrijven als Detailresult en Plus Retail bijvoorbeeld gebruik van zijn diensten.
Daarnaast: ondanks die ongezouten mening was Rutte bij velen bekend als een amicaal en hartelijk persoon in de omgang.

Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte Rutte een ernstig fietsongeluk mee. Het kostte hem veel tijd om daarvan te revalideren, maar afgelopen voorjaar hernam hij zijn werkzaamheden bij Uwsupermarkt.nl en leek hij grotendeels hersteld. In FoodPersonality van afgelopen juni vertelde hij in een interview nog over dat jaar van revalideren. Over het gebrek aan geduld, bijvoorbeeld, dat je kunt hebben als het lijf maar niet wil doen wat jij wilt dat het doet. En over zijn verbazing dat het bedrijf Uwsupermarkt.nl zonder zijn aanwezigheid zo goed was blijven floreren.
De redactie van FoodPersonality wenst het gezin van Gerard, zijn familie, vrienden en andere nabestaanden veel sterkte toe bij de verwerking van dit verlies.
Op de website van UwSupermarkt is de rouwkaart met tevens praktische informatie te vinden over het afscheid van Gerard op woensdag 22 november as.