Gezonde Innovatie Awards: de vakjury stelt zich voor

0
Leestijd: 3 minuten

In oktober konden bedrijven en organisaties zich aanmelden voor van de tweede editie van de Gezonde Innovatie Awards. Foodlog en FoodPersonality reiken deze prijs uit aan producten en initiatieven die bijdragen aan een gezondere eetstijl. Een gevarieerde vakjury koos in november de genomineerden en consumenten kunnen nu stemmen op hun favoriete producten. Maar welke mensen zitten er nou in die vakjury?

Floor-Kroese
Floor Kroese onderzoekt als universitair docent aan het ‘self regulation lab’ van de Universiteit Utrecht (UU) zelfregulatie. “Mensen hebben doelen, zoals gezonder eten. Die behalen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Ik onderzoek hoe dat komt. Ik denk dat de omgeving een belangrijk factor is. Denk aan verleidingen in supermarkten of aan iemands sociale omgeving; wat doen de mensen om je heen. Bovendien zijn je gewoontes bepalend voor de keuzes die je maakt.”

 

Janneke Stolker
Janneke Stolker werkt 10 jaar als huisarts. “Naarmate de jaren vorderden, ging het me steeds meer tegenstaan om alleen pillen te geven aan mijn patiënten.” Stolker ging zich – mede dankzij de komst van haar dochters – verdiepen in gezondere voeding. “Het besef nam toe wat leefstijlverandering kan doen voor iemands gezondheid. Ik ben van mening dat wij als huisartsen een grote rol kunnen spelen in die bewustwording bij patiënten.”

 

Jenneke Heising
Jenneke Heising is als wetenschapper, docent en onderzoeker op het gebied van Food Quality and Design verbonden aan Wageningen University & Research (WUR). Heising doet onder meer onderzoek naar de invloed van productieprocessen en het veranderen van de productsamenstelling op nutriënteninhoud, voedselveiligheid en houdbaarheid. “Het is helemaal niet zo gemakkelijk om een ingrediënt weg te laten. Zo kan het verminderen van suiker of zout problemen geven met de houdbaarheid.” Daarnaast maakt Heising wetenschap toegankelijk voor een breder publiek met bijvoorbeeld deelname aan tv-programma’s en de Kinderboekenweek.

Tijn Leusink
Tijn Leussink is directeur-grootaandeelhouder (DGA) bij Leussink Retail Groep. “We hebben zeven supermarkten, twee drogisterijen, twee slijterijen en nog wat horeca, allemaal in Twente en de Achterhoek. Het grootste gedeelte van mijn tijd spendeer ik aan het optimaliseren en uitbouwen van ons winkelbestand.” Vóór de corona-crisis bouwden Leussink en zijn team supermarkten op festivals. “Zo’n festival is vergelijkbaar met een dorp van 30.000 inwoners dat uit de grond wordt gestampt. Over het algemeen eten de bezoekers de eerste dagen ongezond. Na dag twee begint het lichaam toch te protesteren en zie ik dat ze kiezen voor hele andere dingen, zoals salades, bakjes fruit en heel veel verse jus in de ochtend.”

Rick Hageman
Rick Hageman is eigenaar van drie Spar-supermarkten in Noord-Holland. Daarnaast is hij medeoprichter van Mama’s maaltijden, een producent van ultra verse kant-en-klaar maaltijden. “Onze Spar-winkels hebben een breed assortiment aan verse kant-en-klare maaltijden”, vertelt Hageman. Gezond neemt daarin toe: “We verkopen meer bruin brood, meer broodje avocado in plaats van filet americain.” Door zelf op de werkvloer te helpen en te praten met zijn personeel, creëert hij een gezonde werkomgeving en bevordert daarmee de gezondheid van zijn medewerkers. Ook lokaal steunt hij gezonde initiatieven. “Door sportclubs te steunen, laten we zien dat sporten belangrijk is.”