Gezondeten.nl waarschuwt voor voedingsadviezen ‘influencers’

0
Leestijd: 2 minuten

Een groep diëtisten, gezondheidswetenschappers en gewichtsconsulenten, verbonden aan het platform Gezondeten.nl, maakt zich zorgen over de ongefundeerde voedingsadviezen die op sociale media te vinden zijn. Die voedingsadviezen worden volgens Gezondeten.nl vaak gegeven door ‘influencers’, die daar volgens Gezondeten.nl niet voor opgeleid zijn. Zodoende kunnen die adviezen een risico vormen voor de volksgezondheid. De groep diëtisten etc. pleit daarom voor een toegankelijkere en eenvoudigere voorziening van informatie over voeding en gezondheid, om zodoende onjuiste informatie daarover de wereld uit te helpen. (Foto: de Nutriscore, het nieuwe gezondheidslabel dat in de sector ingevoerd gaat worden, hier wijzen we op de test van Albert Heijn van ruim een jaar geleden.)

De ruim dertig diëtisten, gezondheidswetenschappers en gewichtsconsulenten zijn vooral bezorgd om de jongere generatie. “Zonder goede informatievoorziening groeit er een hele generatie op die geen idee heeft hoe een goed en gebalanceerd voedingspatroon eruit ziet”, aldus Gezondeten.nl in een persbericht.
Gezondeten.nl vindt dat influencers op socialemediakanalen hun voedingsadviezen als waarheid verkondigen, in plaats van als mening. Het geeft deze twee voorbeelden: ‘eet helemaal geen vetten meer’ en ‘verwijder alle koolhydraten uit je eetpatroon’. “Influencers hebben grote groepen volgers, onder wie veel jongeren, die deze meningen ook voor waar aannemen, met alle gevolgen van dien.”

Martijn Pothof, initiatiefnemer van Gezondeten.nl: “Veel mensen noemen zich tegenwoordig voedingsexpert, denk aan foodbloggers, BN’ers, fitgirls en andere influencers. De adviezen die zij geven op Instagram, TikTok en Snapchat zijn vaak eenvoudig en meestal niet juist of helemaal niet onderbouwd.”
Pothof verwijst naar een onderzoek van de universiteit van Glasgow in 2019, waaruit naar voren kwam dat maar één van elke negen voedingsadviezen (het ging over afvallen) van influencers op sociale media accuraat en betrouwbaar was.

Pothof ziet dat die adviezen op sociale media vaak onderhevig zijn aan trends en een gezond voedingspatroon op de lange termijn kunnen ondermijnen. “Goede voeding vormt juist zo’n belangrijke basis voor je gezondheid de rest van je leven. Zo is een glutenvrij dieet de gezonde keuze voor iemand met een glutenintolerantie. Maar voor iemand die dat niet heeft, is zo’n advies juist totaal overbodig en is het niet gezonder om glutenvrij te eten, sterker nog, je kan er darmklachten of een energietekort aan overhouden.”

De deskundigen en diëtisten van Gezondeten.nl willen daarom ook meer diëtisten en voedingswetenschappers oproepen om online de dialoog aan te gaan, hoe lastig het kan om bijvoorbeeld als diëtist online op grote schaal invloed te hebben. Pothof: “Daarom hebben wij destijds besloten om de krachten van meer dan dertig voedingsprofessionals te bundelen op Gezondeten.nl.”
De oproep doet ook denken aan de ophef in 2016 rondom het tweetal Merel von Carlsburg en Tessa Moorman, die samen het voedingsblog ‘The Green Happiness’ vormden en in de publiciteit kwamen met omstreden voedingsadviezen. The Green Happiness noemde in een tv-praatprogramma een ei bijvoorbeeld ‘de menstruatie van een kip’, en daarom iets wat je niet zou moeten eten. Ook toen al klonk het in de media dat de stem van diëtisten, gezondheidswetenschappers etc. werd overschreeuwd door allerlei voedingsgoeroes.