Glas lichter maken om te verduurzamen

0
Leestijd: < 1 minuut

Drie bedrijven hebben begin deze maand aangekondigd dat ze glazen flessen lichter willen maken, om zodoende de milieubelasting van glas te verminderen. Glazen flessen worden dan voorzien van een coating, en die coating kan ervoor zorgen dat er minder glas nodig is voor een fles of dat zo’n fles lichter wordt. Zonder dat er concessies worden gedaan aan de stevigheid van de betreffende fles.

De drie bedrijven zijn Dassault Systèmes, Ardagh en Exxergy. Zij gaan dit proberen in een zogeheten ‘virtual twin’-project (zie foto), een simulatieprogramma. Daarbij sleutel je ‘virtueel’ aan een product, om vervolgens de fase van ‘droogzwemmen’ achter je te laten en dan in het echt dat product te ontwikkelen. De fles waaraan de drie bedrijven virtueel gaan sleutelen, is de fles van whiskymerk Johnnie Walker.

Dassault Systèmes vervult de rol van onderzoeker in dit verband, Ardagh is een aanbieder van verpakkingen en Exxergy is een adviesbureau op het gebied van o.a. glasrecycling. Diageo, het bedrijf achter Johnnie Walker, staat zelf buiten dit project, maar hoopt uiteraard op een succesvol project.

Het bericht van de vier genoemde bedrijven is voorlopig toekomstmuziek. Er is niet aangegeven wanneer dit project afgerond moet zijn, en dat is begrijpelijk, want de uitkomsten van het onderzoek zijn allerminst zeker. Bier- en frisdrankflessen gaan nog als herbruikbaar terug naar de flessenautomaat in of bij de supermarkt (tenminste, als de consument dat ook netjes doet), maar wijnflessen bijvoorbeeld gaan nog altijd de glasbak in.