Het ‘Glennis Grace-incident’: hoe onveilig de winkelvloer kan zijn

0
Leestijd: 3 minuten

Morgen (donderdag) komt Thony, zoon van zangeres Glennis Grace, bij de rechtbank aan het woord. Hij mag dan uitleggen of hij echt toegetakeld werd toen hem in de Jumbo aan de Westerstraat in Amsterdam (foto: de pui van die Jumbo, fotobron: Foursquare) afgelopen februari een halt werd toegeroepen omdat hij ‘vapend’ boodschappen aan het doen was. De personeelsleden van Jumbo die vorige week al voor de rechter konden uitleggen toen Glennis Grace zelf voorkwam, hebben verteld dat juist ‘zoon Grace’ moeilijk begon te doen nadat zij hem zeiden dat hij de Jumbo moest verlaten.

Het is een zeer uitzonderlijke kwestie, dat ‘Glennis Grace-incident’. Je zou zeggen: het is zo uitzonderlijk dat je daar verder geen woorden aan vuil hoeft te maken.

Maar RTL Boulevard – nou, dat is gewoonlijk geen bron waar wij elke week uit putten, niet? – omschreef in de afgelopen dagen meer in detail dan andere media wat de personeelsleden is overkomen toen de zangeres later met andere mannen naar die Jumbo gingen om verhaal te halen. Zoals bekend: het Openbaar Ministerie verdenkt de zangeres en de andere betrokken van openlijk geweldpleging, mishandeling met voorbedachten rade en doodsbedreiging. Het gaat om drie Jumbo-medewerkers. Van die drie konden we het relaas lezen van ene Tino en ene Rik, de achternamen zijn niet bekendgemaakt.

Tino verklaarde dat het geweld nog steeds van invloed is op zijn dagelijkse leven. En dat geldt voor Rik des te meer. “Ik ben tijdens het incident voor het eerst in mijn leven bang geweest dat er iets ergs met mij zou gebeuren. Ik dacht dat als ik nog meer klappen zou krijgen ik out zou gaan of nog erger: zou overlijden.” Zijn situatie nu: “Ik heb geen reuk, geen smaak en ben beperkt in mijn zicht. Hierdoor zie ik in het donker een soort kringen rondom lampen en lantaarnpalen. Dit komt door de hersenschudding die ik door de klap op mijn achterhoofd heb opgelopen.”

Zijn huisarts heeft hem gezegd dat als de klachten niet na een jaar weg zullen zijn, ze niet meer weggaan. “Hierdoor heb ik de angst dat ik altijd beperkt zal blijven in mijn zicht, reuk en smaak.” Over het incident zegt hij: “Mijn collega’s en ik probeerden gewoon ons werk te doen en werden vervolgens door verdachten ingesloten en achterna gezeten door de winkel. Ik had nooit kunnen verwachten dat het wijzen van iemand op wangedrag tot zulke heftige gevolgen kon leiden. (…) Dit is in mijn ogen echt een geval van zinloos geweld. En dan ook nog in een georganiseerde vorm, door volwassen mensen.”

Heel wat mensen zullen dit gelezen hebben. En wellicht nadenken in hoeverre je op een veilige plek bent als je in een supermarkt werkt. Daarnaast: de supermarktsector zou zich mogen afvragen: is het gewenst dat supermarkten steeds meer technologie gaan gebruiken en steeds minder mensen nodig hebben? Of moet je juist veel meer gaan zorgen voor ‘bodyguards’, ‘securitymensen’ etc., om te voorkomen dat zoiets ooit nog gebeurt? Bij een personeelsloze winkel was dit nooit gebeurd. Dan had zoon Thony gewoon verder gevaped tijdens zijn boodschappenrondje. Hooguit waren er sprinklers aangegaan? Maar van de andere kant, een personeelsloze supermarkt is voorlopig vooral toekomstmuziek.

Over een tijd zal ook een zeer ernstig geweldsincident als dit, dat vooral de aandacht trekt vanwege de betrokkenheid van Glennis Grace, ook weer vergeten zijn. Dus dan zullen jongeren die werk zoeken in de supermarkt, dit niet meer als tegenwerping zien. Maar degenen die vanuit personeelszaken, operations etc. verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van medewerkers in de supermarkt, moet dit een incident zijn om niet te vergeten, wellicht zelfs een uitgangspunt om voor altijd te voorkomen. Deze plotselinge geweldsuitbarsting, van achterna rennen in de supermarkt, insluiten, klappen en kopschoppen, trappen in het gezicht door de vriendenkring van Glennis Grace is uitzonderlijk, maar tegelijk ook zo afschrikwekkend, dit zou nooit meer mogen gebeuren.

Op de beelden die vorige week in de rechtszaal zijn vertoond, blijkt dat zoon Thony niet is gemolesteerd. Daarentegen heeft hij juist zelf agressief gedrag vertoond. Wat hij vervolgens aan zijn moeder heeft verteld – waarna zij meende een volksgericht in een supermarkt te moeten organiseren – dat weten we na morgen.