Gorillas haalt Frichti binnen, Franse bezorger met eigen productie

0
Leestijd: 2 minuten

Sinds deze week zijn flitsbezorger Gorillas en het Franse Frichti met elkaar in gesprek. Met als doel: samen verder. Aangezien Gorillas flink wat groter is dan Frichti, zou dat neerkomen op een overname door Gorillas (foto: v.l.n.r. oprichters Quentin Vacher en Julia Bijaoui van Frichti en Gorillas-oprichter Kagan Sümer, bron: Gorillas).

Wat is Frichti? Dat is niet zo een-twee-drie te omschrijven. Het is een soort bezorger, niet per se ‘flits’, maar vast best snel – 15 minuten, zegt de website, best snel, toch? – en het levert aan huis dkw, maar vooral ook: verse kant-en-klare maaltijden en maaltijdpakketten, en dat bijna allemaal onder het merk Frichti, aangevuld met merken die in Nederlandse supermarkten ook wel te vinden zijn, maar min of meer als premium gelden. Denk bijvoorbeeld aan het Italiaanse pastasausmerk Mutti.

Gorillas en Frichti, aldus het persbericht, zijn ‘exclusieve gesprekken’ aangegaan met elkaar. ‘Exclusief’? Dat wil niet zeggen dat het hoogwaardig is – misschien dat ook wel, hoor – maar veeleer: zonder een andere partij erbij.

Het is de bedoeling dat Frichti onderdeel gaat worden van het assortiment van Gorillas. In welke landen? Momenteel is Frichti actief in Frankrijk en België. Maar bij verder blijkend succes en de mogelijkheid om goed op te schalen zou dat uiteraard ook kunnen worden: de andere landen waar Gorillas opereert, dus ook Nederland. Het persbericht klinkt zonder meer ambitieus; Frichti zou binnen het assortiment van Gorillas bestemd zijn voor: ‘Europa en daarbuiten’.

Frichti bestaat sinds 2015 en levert momenteel aan zo’n 450.000 klanten in acht grote steden in Frankrijk en België. Volgens Gorillas is het bedrijf een van de weinigen die ‘in de jonge sector winstgevende activiteiten heeft bereikt’. Ja, zo krom staat het er (‘activiteiten bereiken’), en dat maakt verder niet duidelijk of Frichti in het geheel winstgevend is of dat het alleen in bepaalde steden of bepaalde categorieën winstgevend is.

Hoe dan ook, als Jumbo binnenkort – wanneer… dat is tot nu toe onbekend – de nieuwe grote leverancier wordt van Gorillas in Nederland (en opvolger in die zin van Boon Food Group), dan zal Jumbo er rekening mee moeten houden dat Gorillas in Nederland naast het Jumbo-assortiment ook het Frichti-assortiment zal willen aanbieden.