Groei aandeel online supermarktomzet in stroomversnelling

0
Leestijd: 2 minuten

Het kennisplatform Supermarkt & Ruimte, dat vandaag het jaarlijkse Supermarktvastgoedcongres organiseert, publiceert sinds oktober 2015 in nauwe samenwerking met onderzoeksbureau Strabo en vastgoedadviseur SuperVastgoed een monitor online supermarktbestedingen, waarbij ieder half jaar ruim 1.750 consumenten ondervraagd worden over hun feitelijk koopgedrag als het gaat om online supermarktbestedingen door consumenten.

Uit de zevende meting blijkt dat 2,9% van de supermarktomzet (consumenten) via het online kanaal gaat. Hiermee is dit aandeel ten opzichte van een half jaar geleden fors toegenomen (toen 2%). De online omzet van supermarktbestedingen door gezinnen bedraagt op dit moment circa € 1 miljard. Ter vergelijking: de totale supermarktomzet bedraagt circa € 36 miljard. De concurrentie van Internet voor de omzetontwikkeling van fysieke supermarkten is nog altijd beperkt, maar neemt dus wel toe.

De gemiddelde besteding per online bestelling bedraagt € 92,- en lag daarmee op een vergelijkbaar niveau als een jaar eerder (€ 90,-). De belangrijkste doelgroep is nog altijd gezinnen met kinderen, merendeels woonachtig in het westen van het land. De penetratiegraad is echter flink gestegen en bedraagt nu circa 19% (was 14,5%). Het aandeel consumenten dat in de nabije toekomst verwacht online supermarktbestedingen te doen is eveneens gegroeid van 21% naar 24%.

De twee belangrijkste online supermarkten zijn Albert Heijn en Jumbo. Albert Heijn blijft online marktleider met een geschat marktaandeel van 53% (wat afgenomen t.o.v. een jaar geleden: 58%). Het online marktaandeel van Jumbo is in een jaar tijd toegenomen van 22% naar 26%. Jumbo neemt daarmee een tweede positie in, maar heeft het verschil met Albert Heijn verder verkleind. Picnic is bezig met een flinke opmars en heeft nu een geschat marktaandeel van 12%.

De groei van de totale supermarktomzet in 2017 lag op circa 3%. Het aandeel online supermarktomzet (consumenten) blijft in dat perspectief –ondanks de waargenomen groei- nog altijd bescheiden.

Supermarktproducten die het meest online worden gekocht zijn traditiegetrouw frisdrank, water en sappen en kruidenierswaren. De sterkste groei wordt waargenomen bij een aantal versproducten (met name vlees en brood en banket), drogisterij-artikelen, was-en reinigingsmiddelen en toilet- en keukenpapier.

De resultaten van de monitor online supermarktbestedingen van Supermarkt & Ruimte zijn dankzij een weging landelijk representatief. Aan de hand van de monitor wordt de ontwikkeling van het online koopgedrag en de bestedingen aan supermarktartikelen in kaart gebracht, door de tijd heen gevolgd en kunnen de gevolgen voor supermarktvastgoed worden ingeschat.