Hak stopt in januari tijdelijk de productie

0
Leestijd: 2 minuten

Groenten- en peulvruchtenfabrikant Hak plant in januari een productiepauze van zes weken in vanwege de sterk oplopende energieprijzen. Volgens het bedrijf is het met de huidige energieprijzen niet haalbaar om de hele winter door te produceren. De leveringszekerheid van de artikelen van Hak komt met de maatregel voor nu niet in gevaar, aldus het bedrijf. Wel is het onvermijdelijk dat de prijzen hoger worden.

Hak benadrukt dat het om ‘een geplande productiepauze’ gaat en hoopt daarmee de duurste periode van het jaar te omzeilen. Door de pauze nu al in te plannen, kan het bedrijf in overleg met het personeel de planning zorgvuldig voorbereiden. Op het NOS-Journaal van maandagavond 3 oktober werd gemeld dat dit de eerste ‘van de grotere levensmiddelenfabrikanten’ is die een productiestop aankondigt. Producenten die kleinschaliger zijn, hebben al eerder zulke maatregelen aangekondigd.

Hak haalt in het Nederlandse oogstseizoen de groenten van de akkers en weckt ze vervolgens in glazen potten om ze houdbaar te maken. Voor het weckproces is wel verhitting nodig en dat kost volgens het bedrijf ‘behoorlijk veel energie’. Hetzelfde geldt voor de groenten en peulvruchten in stazakken. Het bedrijf benadrukt ook dat het ‘stevig inzet op verduurzaming’, maar dat is niet voldoende om de huidige extreem gestegen energieprijzen te ondervangen. Daarnaast zorgen de sterk gestegen kosten van energie ook voor extreem hoge prijzen voor glas.

De productiepauze heeft geen invloed op de levering van Hak-producten aan winkels. In januari komen er geen verse groenten van het land, die direct verwerkt moeten worden. De winter is wat dat betreft een relatief rustigere periode in de fabriek, waardoor de planning kan worden doorgeschoven. Timo Hoogeboom, ceo van Hak (fotobron: Hak): “We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. De overige producten zoals (gedroogde) peulvruchten kunnen we flexibeler plannen en produceren we dan ook vaak in deze periode. Die schuiven we nu door in de planning. Daarnaast houden we altijd een veiligheidsvoorraad aan voor onverwachte omstandigheden. We kunnen dus voorlopig gewoon leveren.”

Wel verwacht Hak dat de prijzen van groenten en peulvruchten nog behoorlijk zullen stijgen. Hoogeboom: “De huidige energiekosten zijn echt exorbitant te noemen en voorlopig tien keer hoger dan het afgelopen jaar. We doen er echt alles aan om onze kosten waar mogelijk zelf op ons te nemen en slim te plannen, zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen – zoals deze maatregel van de productiepauze. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen. Dat is pijnlijk, maar helaas wel de realiteit.”

Hak noemt de verduurzaming een topprioriteit binnen de strategie. Hak investeert stevig in de vermindering van het energieverbruik, door middel van elektrificatie en vergroening van energie. Zo plaatste Hak onlangs 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van de fabriek in Giessen en wordt er geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van het ketelhuis.