Hak over vier jaar voor 85% biologisch

0
Leestijd: < 1 minuut

Conservengroenteproducent Hak (op de foto: directeur Timo Hoogeboom, fotobron: Hak) wil in 2027 grotendeels biologisch zijn. Dat heeft het bedrijf gisteren op de Biobeurs bekendgemaakt. Het gaat daarbij om alle groente en peulvruchten die in Nederland geteeld worden. De groente en peulvruchten die Hak uit het buitenland haalt, daar geldt dat niet voor.

Volgens Hak zelf – in een persbericht – gaat het hier om een ‘grote opdracht die zij zichzelf hiermee stelt’, maar het is tegelijkertijd een ‘strategisch belangrijke stap’. Hak zegt dat het de consumptie van bio wil gaan stimuleren. Bovendien moet de overstap op biologisch een belangrijke voorwaarde worden voor het verdienvermogen van de telers waar Hak van afneemt.

Hak meldt ook dat het plan van het bedrijf in een hoger tempo verandert van regulier naar biologisch dan het zogeheten actieplan hiervoor van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De overheid streeft naar een landbouwareaal van 15% biologish in 2030, bij Hak zelf zal in 2027 85% van alle groente en peulvruchten biologisch zijn.