Halfjaarcijfers Jumbo: marktaandeel naar 21,8%

0
Leestijd: 4 minuten

In het eerste halfjaar heeft Jumbo een omzet gerealiseerd van € 5,36 miljard, een stijging van 5,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Jumbo verwacht de gerealiseerde omzetgroei te kunnen vasthouden en het Nederlandse marktaandeel van op dit moment 21,8% verder te vergroten. Ook in België doet Jumbo het naar eigen zeggen goed: het aantal Jumbo winkels – 11 inmiddels – gaat dit jaar verder groeien met nog circa negen geplande winkelopeningen. Tegenvallers waren er echter ook: de omzet van La Place daalde in het eerste halfjaar met 60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het totale winkelbestand van Jumbo in Nederland is het afgelopen halfjaar beperkt gegroeid en uitgekomen op 686. Op een aantal gewilde stadslocaties, onder meer in Amsterdam en Den Haag, zijn nieuwe winkels geopend. Ongeveer 25 Jumbo winkels zijn in deze periode geheel vernieuwd. Vrijwel alle Jumbo-winkels beschikken nu over een meterslang Hema-schap met de populairste artikelen van het bekende warenhuis.

De onlineverkopen zijn ook het afgelopen halfjaar blijven groeien; de stijging bedraagt ruim 50% ten opzichte van de eerste helft 2020. Jumbo constateert dat de winkels en het onlinekanaal steeds meer een versterkend effect op elkaar hebben. Dit komt mede door aanhoudende investeringen in e-fulfilmentcenters en bezorghubs. Van die hubs in of nabij de grote steden telt Jumbo er inmiddels 12. Voor het einde van het jaar worden nog vier nieuwe hubs geopend. In januari nam Jumbo haar derde e-fulfilmentcenter (EFC) in gebruik te Bleiswijk.

Jumbo merkt dat zakelijke klanten weer vaker online hun boodschappen bestellen, nadat het ruim een jaar een stuk rustiger was op de werklocatie vanwege de coronamaatregelen. Jumbo beschouwt het zakelijke segment als groeimarkt en heeft daarom een inkoopsamenwerking gesloten met groothandelsbedrijf Makro. Circa 1.000 producten uit het assortiment van Makro, veelal in grootverpakking, worden hierdoor toegevoegd aan het aanbod van Jumbo voor zakelijke klanten.

Jumbo is zeer tevreden over haar entree op de Belgische markt sinds eind 2019. De resultaten zijn boven verwachting en het enthousiasme van Belgische klanten buitengewoon groot. Inmiddels zijn 11 Jumbo vestigingen geopend in België. In het tweede halfjaar van 2021 verwacht Jumbo verder te groeien naar circa 20 winkels. De ambitie om binnen een periode van vijf jaar door te groeien naar 100 winkels in België blijft onverkort overeind.

Foodserviceformule La Place is afgelopen halfjaar door de coronamaatregelen slechts zeer beperkt open geweest. Als gevolg daarvan is de omzet teruggevallen naar 13 miljoen. De periode van noodgedwongen sluiting is aangegrepen om de koers aan te scherpen en het bedrijf gereed te maken voor verdere groei. Daarvoor is een strategische samenwerking gesloten met horecaspecialist Vermaat Groep, die de exploitatie van 44 La Place restaurants heeft overgenomen. Samen met Jumbo gaat Vermaat het restaurantconcept verder ontwikkelen. Jumbo blijft eigenaar van het La Place merk, zes eigen restaurants en vier stationslocaties. Ook blijft Jumbo verantwoordelijk voor de (inter)nationale franchiserelaties. Afgelopen maanden zijn vestigingen geopend of heropend in Kopenhagen en Leiderdorp.

Jumbo wil de gemaksformule La Place Express verder uitbreiden. Het gaat hier om kleinere stedelijke locaties met veel passantenstromen, zoals drukke winkelgebieden en verkeersknooppunten. Zo zijn onlangs La Place Express vestigingen geopend op het Centraal Station van Utrecht en aan de Rotterdamse Coolsingel. Ceo Frits van Eerd: “Het is onze ambitie om komende jaren honderden nieuwe La Place locaties te openen in binnen- en buitenland, waaronder een fors aantal La Place Express vestigingen. Dit format sluit goed aan bij onze retailkennis en is bovenal een sterk antwoord op de groeiende vraag naar hoogwaardige, verse en gemakkelijke voeding en dranken voor onderweg of snelle consumptie ter plekke.”

Jumbo merkt op dat veranderingen in de markt zich als gevolg van de coronapandemie lijken te versnellen. De verkopen via online hebben een enorme vlucht genomen en er is sprake van een groot aantal nieuwe, veelal internationale toetreders in de markt voor (flits-)bezorging. Van Eerd: “Volledige focus op de klant is nu belangrijker dan ooit. Er is volop dynamiek in de markt, met nieuwe concurrenten en toenemende prijsdruk vanwege schaarste aan grondstoffen. Daarom moet je kritisch naar je businessmodel blijven kijken en indien nodig aanpassingen doorvoeren.” Met het oog op klantgerichtheid en duurzame groei in de jaren die voor ons liggen, heeft Jumbo onlangs haar winkelorganisatie aangepast. De winkels brengen een duidelijke scheiding aan tussen medewerkers die zich geheel toeleggen op klanten en service én collega’s die ervoor zorgen dat alles achter de schermen op rolletjes loopt. De wijziging gaat per aanstaande september in. Daarnaast zal Jumbo de investeringen in haar online platform en thuisbezorging verder opvoeren.

Van Eerd: “In dit jubileumjaar zetten we de schijnwerpers op onze Jumbo formule. We doen er veel aan om onze én-én-én formule onder de aandacht te brengen, dus én het grootste assortiment én de beste service én altijd lage prijzen. Dat is het fundament van ons succes en daar houden we onverkort aan vast. Het betekent ook dat we blijven investeren in klantgerichtheid en inspelen op de veranderende wensen en behoeften van onze klanten. Onze missie blijft dat klanten voelen dat ze bij ons op één staan en dat boodschappen doen bij Jumbo leuk is, ook in de komende honderd jaar. Het zijn al onze medewerkers en aangesloten ondernemers die dit mogelijk maken. Het is geweldig hoe zij zich ook in deze lastige tijd met alle coronamaatregelen, zijn blijven inzetten voor de klant.”

De totale concernomzet van de Jumbo Food Groep komt in het eerste halfjaar uit op € 5,37 miljard. Jumbo houdt vast aan de ambitie om een omzet van € 10 miljard te behalen in dit jubileumjaar.