Help mensen liever om meer groente en fruit te eten

0
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen maand was ik aanwezig bij het congres Diagnose Voeding en Gezondheid. Mensen kwamen hier bij elkaar om van elkaar te leren hoe we samen Nederland gezonder kunnen maken, bijvoorbeeld door meer groente en fruit te eten.

Op het congres kwam een bezoeker tweemaal met het punt van die btw-verhoging. Is dat nu echt een barrière? Ik voerde ooit voor de gemeente Haarlem meerdere malen het project ‘gezond eten met een laag budget’ uit en zag dat mensen met weinig geld heel andere problemen hebben dan die paar extra centen voor groente en fruit. Het probleem voor mensen met weinig geld is eerder dat er niet naar hen geluisterd wordt.

Als je zou vragen waar ze wél behoefte aan hebben, zou je ontdekken dat het onterecht is om gezondere keuzes slechts tot een financieel probleem te reduceren. Dat kleine verschil maakt echt niet of mensen wel of niet groente en fruit gaan kopen. Nee, zoals een andere spreker terecht opmerkte, zitten mensen met een laag inkomen vaak in een overlevingsstand, waardoor er weinig ruimte is om na te denken of je vandaag in het kader van variatie je tomaten door pompoen of paksoi vervangt.

Door het steeds over de btw-verhoging te hebben bevestig je mensen dat ze er zelf niets aan kunnen doen dat ze geen groente en fruit eten. Wat heb je daar nu aan? Niets! Mensen veranderen immers eerder hun gedrag als ze weten wat ze zelf wél kunnen doen.

Bovendien, supermarkten hebben voortdurend groente en fruit in de aanbieding op hun agf-afdelingen en maken dat in hun actiefolders duidelijk kenbaar. Daarnaast besteden ze veel aandacht aan groente en fruit in hun bladen vol recepten, en dan zijn er nog allerlei acties met groente en fruit (en andere gezonde voeding), zoals het spel ‘de Reis van 5’ bij Jumbo en de moestuintjes bij Albert Heijn.

Op dit congres kwam ook FoodFirst Network zich presenteren, de nieuwe ‘food-tv’ van tv-kok Rudolf van Veen. Maanden terug vertelde hij in de media dat hij een netwerk ging starten om mensen gezonder te laten eten (dus ook meer groente en fruit). Het FoodFirst Network kost abonnees vijf euro per maand en bovendien zag ik bij de start van dit initiatief op Facebook een ontbijt met muffins en op hun site bakworkshops.

Dat bedoel ik nou met ‘dat er niet naar die mensen in de overlevingsmodus wordt geluisterd’. Gelukkig kunnen zij op de site van het Voedingscentrum wel veel gratis gezonde recepten vinden, uiteraard eenvoudig en reclamevrij.

Er is genoeg betaalbare groente en fruit te koop en toch eten veel mensen er nog te weinig van. Waarom is dat zo? Misschien omdat de haalbare initiatieven niet genoeg worden verspreid.

Om op te vallen is het handiger om de draak te steken met het Voedingscentrum en de supermarkten. Maar daarmee schep je verwarring en help je Ingrid en Henk dus niet. Ingrid is echt niet op zoek naar bloemkoolrijst, maar wil wel bloemkool eten als ze tenminste weet hoe ze dat zó klaarmaakt dat de kinderen het ook graag eten.

De praktische adviezen van het Voedingscentrum sluiten goed aan bij de vraag van Ingrid en Henk. Geen abonnee-tv, geen oeverloos gezeur over btw, nee, gewoon, zoals het Voedingscentrum zegt: ‘Leg op je volkorenboterham met pindakaas een paar plakjes komkommer’, zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn.

Liesbeth Oerlemans