Hema en familie Van Eerd: zou Ahold Delhaize nou echt rouwig zijn?

0
Leestijd: 5 minuten

De deal is nog niet echt rond, maar wel zeer waarschijnlijk: Parcom en de familie Van Eerd zijn sinds gisteren dé overnemende kandidaten van Hema. Er is sinds zaterdag niemand anders meer in tel en gisteren maakte zowel ‘de Ad Hoc Group’ – de obligatiehouders en dus ‘Hema-verkoper’ – als Van Eerd/Parcom – de ‘Hema-koper’ – bekend aan een boekenonderzoek te beginnen. Maar zou er nou ook een hoerastemming zijn in Veghel?

Acht weken gaat het duren: het boekenonderzoek, het zoeken naar banken en andere financiële instellingen die mee willen doen met een lening (zoals destijds bijvoorbeeld bij de overname van C1000: Rabobank, ABN Amro en ING, toen voor z’n € 500 miljoen) en uiteindelijk de koop van de Hema-aandelen.

En anders dan wat in de laatste dagen in sommige media is gezegd: 50% Parcom en 50% ‘Mississippi Ventures’, de naam van de investeringsmaatschappij van de familie Van Eerd. En niet: hoofdzakelijk Parcom en een minderheidsbelang van de familie Van Eerd.
NRC Handelsblad meldde afgelopen zaterdag dat de familieleden Karel, Frits, Colette en Monique van Eerd enerzijds en Parcom anderzijds zouden elk € 75 miljoen willen neerleggen en daarnaast zouden ze dan € 300 miljoen van de banken vragen die mee willen doen.

Overigens, bij die overname van C1000 werd die lening van € 500 miljoen al snel afbetaald, het was binnen twee jaar gedaan. Of dat nu ook zo zal zijn, is onzeker, omdat destijds C1000 door Jumbo werd overgenomen, zonder een andere partij. Nu is ook Parcom voor de helft in het spel.

Geen Jumbo, maar de familie zelf dus: alleen, gisteren meldde Distrifood dat Ton van Veen, cfo bij Jumbo, bestuurslid is van Mississippi Ventures. Het is natuurlijk niet vreemd dat de familie gebruik maakt van de mensen rondom hen. Het persbericht zelf meldde bijvoorbeeld: ‘namens Mississippi Ventures: Claire Trügg’ – in het dagelijks leven adjunct-directielid voor communicatie bij Jumbo.

De vraag is nou wel: wat is er nu over van dat initiatief van Eerste Kamer-lid Mei-Li Vos van de PvdA, die weken geleden het initiatief nam om Hema ‘te behouden voor Nederland’ en er het liefst een ‘volksaandeel’ van wilde maken? Haar grootste bezwaar was het jarenlang gesjoemel met Hema door investeringsmaatschappijen, we zeggen meteen: Lion Capital, die twee Londenaren die, voordat Marcel Boekhoorn Hema kocht, de warenhuisketen zwaar lieten vollopen met schulden.

Nou, één voordeel kan Vos aanwijzen: Alteri is uit zicht. Dat is een investeringsmaatschappij die ook in beeld was voor de overname. Maar – alle kranten wijzen erop, de afgelopen dagen – Alteri kocht destijds speelgoedwinkelketen Intertoys op, zei er van alles mee te willen, maar brak de tent uiteindelijk toch af. Gevolg: alle mensen op straat. En narigheid voor Alteri? Nee, niet echt, het verkocht de panden met volgens die kranten vrij veel winst, bij elkaar voor 40% meer dan de aankoop van de keten zelf. Typisch geval van private equity, het personeel kan naar het UWV, de maatschappij zelf maakt een flinke winst. Maar die partij is dus uit beeld.

Blijft natuurlijk nog overeind staan of de familie Van Eerd en Parcom in de trant denken van zoals Vos wenste, dat volksaandeel. Daar ziet het op dit moment zeker niet naar uit.
En dan is er nog iets anders: hoe blij mag de familie met Hema zijn? Leuk om het erbij te krijgen, Hema is winstgevend als je die enorme rentelasten van die obligaties erafhaalt, het is natuurlijk een overbekend merk, maar: hoe rendabel wordt Hema in de toekomst, bij alsmaar leger wordende winkelstraten?

Er is bijvoorbeeld ene Martijn Rozenboom, die allerlei modeketens opkoopt. En die laat dan aan de media weten dat hij ‘het zo’n mooi merk vindt’. Maar de media hebben zelf in de afgelopen weken laten zien dat deze Rozenboom een ‘boedelverkoper’ is. Er gáát geen doorstart komen, de keten gaat op de fles, en Rozenboom zelf verkoopt in een failliete boedel de voorraden en eventueel de panden, en maakt zo de winst. Tikkeltje net zo erg als Alteri, het speelt nu ook weer bij Miss Etam, waarvan de personeelsleden tegen de opkoper zelf een rechtsgang voorbereiden, wakker geschud als ze zijn door die berichten.

De familie Van Eerd blijft uiteraard verre van dat soort praktijken. Super de Boer werd niet verknipt, verpatst en in delen doorverkocht, C1000 evenmin, La Place was een nieuwe eend in de bijt – geen supermarkt, maar horeca – maar ook dat werd nieuw leven ingeblazen.
Maar via La Place komen we ook meteen bij het probleem. En dat is dat zowel Frits van Eerd als Ton van Veen eerder dit jaar elk zei dat Hema ‘niks voor Veghel’ was, omdat ‘non-food’ een tak van de detailhandelssport was waarvan Veghel de spelregels niet kende.

Ja, dat is inderdaad zeer contrasterend met wat nu gebeurt, maar dat doet er niet eens zozeer toe, want dat soort uitspraken zijn altijd maar voor de bühne. La Place was ook een ander spel dan Jumbo, wat maakt het uit? Zolang je maar de mensen erbij hebt die dat spel wél goed kunnen spelen. Smulweb was totaal geen kernactiviteit van Jumbo. Maakt niet uit. De Hooge Vorssel, de Jumbo golf-winkels? Totaal geen kernactiviteit. Groothandelsleverancier zijn voor Center Parcs-winkels, het maakt niet uit.

Een verklaring over ‘wat wel en niet kernactiviteit is’: nooit iets van geloven. ‘Kernactiviteit’ is een momentopname, een rookgordijnwoord. Amazon-oprichter Jeff Bezos is eigenaar van de krant ‘the Washington Post’. Donald Trump had ooit prestigieus vastgoed in New York als kernactiviteit, ging failliet, werd hoofdpersonage in z’n eigen reality-tv-show, nieuwe kernactiviteit. En zijn huidige kernactiviteit is weer heel anders (zijn gedragingen in die verschillende rollen veranderden overigens niet, maar dat terzijde).

Waar gaat het dan wel om? Nou, dat tóóntje in bijvoorbeeld NRC Handelsblad. ‘Doet Zaandam pijn…’, ‘steekt Ahold Delhaize de loef af…’, het keert telkens weer terug, de twee redacteuren van dat stuk bestempelen de familie Van Eerd als winnaar. Zit er een enorme ‘deep throat’ achter dat stuk (toch niet weer ‘pro-Jumbo-anti-AH’-commentator Paul Moers, mogen we hopen)? De twee redacteuren van NRC – toch een kwaliteitskrant genoemd, niet? – laten zich meeslepen in dat rivaliteitsgevoel. O ja, die Wilco Jiskoot, daarmee had Jumbo iemand in huis die precies weet hoe je iets overneemt: alle sterke wapens in Veghel, alle miskleunen in Zaandam… Nou, oké, het was inderdaad waar dat eind vorig jaar AH aankondigde dat er een ‘combiwinkel’ zou komen van een AH-met-Hema-vestiging. En daar hebben we inderdaad nooit wat van gezien.

Maar dat laat onverlet: in dat stuk gaat genoemde krant eraan voorbij dat Ahold twee keer achter elkaar Hema niet heeft willen kopen, en dat afgelopen zomer Ahold Delhaize nóg een keer nee heeft gezegd tegen dat aanbod. Omdat het Hema niet zag zitten, punt. En de tweede keer: omdat er iets voorbijkwam wat veel meer toekomstpotentieel leek te bieden. Bol.com. Destijds was het adagium: met non-food op naar de verdere digitalisering.

Dat heeft Jumbo niet. Niet met La Place en straks ook niet met Hema. Even een ander contrast: Jumbo Groep Holding is aan het reorganiseren. Er moeten mensen weg in Veghel. Cfo Ton van Veen sprak eerder dit jaar van ‘te veel vet op de botten’, niet qua geld, maar qua mensen. Tegelijkertijd: La Place zien we – bijvoorbeeld in FoodPersonality – doorgaans als een visueel aantrekkelijk onderdeel van een Jumbo Foodmarkt of Jumbo City, maar het is en blijft vooral een horecaketen, waarbij de mensen onder die directie van Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Ton van Veen hun best moeten doen om de rentabiliteit van de keten overeind te houden na lockdown nummer één en nu midden in lockdown nummer twee. En in dat licht gezien: lockdown, inkrimping hoofdkantoormensen; misschien geen wonder dat Hema niet door Jumbo zal worden gekocht, maar door de familie zelf.

De familie zal meteen korte metten gaan maken met al die avonturen van Hema in verre landen, dat is dan weer een terechte opmerking in dat NRC-stuk. Want wat moet je als Nederlandse keten met een filiaaltje in Dubai en wat leveringetjes richting Canada? Of een schap in een paar Auchans? Ver weg, logistieke versplintering, klein volume, nauwelijks rendement, zeggen wij er maar meteen bij.

Maar dan nog, corona is La Place overkomen, maar Hema vast niet minder. Daar zal de familie nog een fikse kluif aan hebb