Hema: geen AH? Dan Jumbo

0
Leestijd: 2 minuten

Maandenlang hebben we erop zitten wachten: een Albert Heijn en een Hema, die samen één winkel zouden vormen. Hij zou er komen, dit najaar. Maar een uitnodiging voor de vakpers bleef maar uit.
En dan komt opeens een bericht van Jumbo voorbij: ‘Jumbo en Hema sluiten principe-overeenkomst’, afgelopen vrijdag.

Over: ‘een commerciële samenwerking in Nederland en België’. Kort gezegd: de komst van artikelen van de warenhuisketen in Jumbo-supermarkten en ‘het versterken van elkaars winkelnetwerk’, wat dat dan ook moge zijn. Verder kan er nog niet zoveel over verteld worden, omdat – zo blijkt uit het bericht – plannen momenteel nog uitgewerkt worden en nadere details eind dit jaar nog zullen volgen.

Maar Hema zou toch met Albert Heijn…? Of mag dat niet? Met andere woorden, als je Unilever bent, mag je best artikelen in een Albert Heijn hebben staan en in een Jumbo, maar als je Hema bent, moet je kiezen, of de een, of de ander, maar niet allebei? Zoals reclamebureaus die niet én Volkswagen én Toyota als klant mogen hebben omdat één van die twee klanten dat nooit zou pikken?

Op de site van Distrifood meldt AH-woordvoerster Anoesjka Aspeslagh dat de opening van die gezamenlijke vestiging samen niet door zou gaan. Het waarom daarvan is niet helemaal duidelijk. Wat heeft zich daar tussen Amsterdamse en Zaanse hoofdkantoren afgespeeld?

En dan te bedenken dat toenmalig Ahold-baas Dick Boer en toenmalig Hema-baas en voormalig operationeel AH-directeur Ronald van Zetten al twee keer met elkaar hebben onderhandeld destijds. Met Hema als koopwaar en Ahold als koper. En dat het al twee keer niet doorging. Omdat toenmalig eigenaar Lion Capital toen hoog van de toren blies. Staat in dat boek over de warenhuisketen dat vorig jaar uitkwam.

Ach, als AH een sterke formule is en Hema ook en ze zitten beide vaak genoeg in winkelcentra naast elkaar, dan hoeft het ook niet per se één winkel te worden. Maar het is nu wel net alsof Jumbo een lachende derde is. Of: zou Jumbo ‘meer geboden hebben’? Maar waarop dan?

Hoe dan ook, ‘meer details vóór eind dit jaar’, zegt Veghel. U hoort in uw hoofd al de stem van Ton van Veen? Wij ook.

Gé Lommen