Hoe lang kan Jumbo zonder Frits van Eerd, klinkt het nu

0
Leestijd: 2 minuten

Zoals bekend is Frits van Eerd vorige week tijdelijk teruggetreden als algemeen directeur van Jumbo. Dat meldde Jumbo afgelopen vrijdag. Er is nu een directie met Cees van Vliet als operationeel directeur (op de foto vierde van links) en Peter van Erp als financieel directeur (tweede van rechts). En daarnaast nog directieleden als Tim Hehenkamp (data/helemaal links) Claire Saeys (personeel/tweede van links), Frances Franken-Mulder (commercie/marketing/derde van rechts)en Ralph Bertrand (formule/helemaal rechts – op deze foto ontbreekt overigens Karel de Jong, directeur logistiek; fotobron: Jumbo).

Maar het blijft toch berichten regenen. Wie gaat Frits van Eerd vervangen als de politie, FIOD en/of Openbaar Ministerie veel tijd voor die witwaszaak nodig hebben? Distrifood meldde eerder al deze week dat dat bijvoorbeeld Ton van Veen kunnen zijn, die tot begin dit jaar financieel directeur was en daarna commissaris werd. Een logische redenering als we bedenken dat Ton van Veen naast Frits van Eerd het tweede bekende gezicht van de directie in de (vooral zaken-)media was, zeker als het om de uitleg van financiële resultaten ging en ook was hij de ‘spokesman’ als er weer iets werd overgenomen.

Verder heeft Cees van Vliet jarenlange ervaring als algemeen directeur van Albert Heijn. En Colette Cloosterman-van Eerd, die jarenlang ‘chief marketing officer’ was binnen de raad van bestuur en net als Van Veen begin dit jaar commissaris werd, is ook een begrijpelijke kandidaat. Daarnaast opperde Distrifood Sander van der Laan, ex-Action, maar in de branche zelf bekend als jarenlange ceo van Albert Heijn, en die is afgelopen jaar gestopt bij Action.

Maar het kan ook best zonder ceo, aldus een rondgang van Het Financieele Dagblad. Maximaal een jaar, klinkt het, door mensen die dat kennelijk gezegd hebben, maar van wie het niet duidelijk wordt gemaakt wie dat zijn in dat stuk. Twee mensen die wel met naam en toenaam aan bod komen – Stefan Peij (directeur van opleidingsinstituut Governance University) en Steven Schuit (emeritus-hoogleraar corporate governance) – vinden dat Jumbo best lang zonder ceo kan, omdat het bedrijf zich volgens hen momenteel niet hoeft te buigen over grote strategische vraagstukken of veelomvattende koerswijzigingen.

Bovendien is de top begin dit jaar juist flink gewijzigd en ook daarom, aldus Schuit, kan Jumbo nog wel even zonder. Maar ‘een ervaren retailbestuurder’ – die weer anoniem blijft – ziet dat weer anders: hij ziet niet zomaar een opvolger voor Frits van Eerd in de huidige directie, en hij stelt dat Frits van Eerd vaak ‘de grote beslissingen’ nam. Alleen Ton van Veen zou de persoon kunnen zijn, aldus die anonieme bestuurder, maar hij wijst erop dat Van Veen zijn tijd als cfo ‘mooie jaren, maar ook tropenjaren’ noemde en wil zo iemand dat dan weer op zich gaan nemen?

Allemaal koffiedik kijken. Maar goed, wel interessant hoe andere mensen – buitenstaanders en branchemensen – hiertegen aankijken.