‘Horecamensen eerst vaccineren’, roept de horecakoepel

0
Leestijd: 2 minuten

Vaccineer eerst de mensen die in de horeca werkzaam zijn, aldus de horecakoepelorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Als je er even over nadenkt: wat een schaamteloze oproep. ‘Eigen volk eerst’, maar niet op ideologische gronden, maar op economische gronden. Oké we snappen best dat het coronawater de horecasector tot aan de lippen gestegen is. Is de horecasector belangrijker dan de mensen in de supermarktsector? Koninklijke Horeca Nederland, pas op met wat je roept.

Het stond bijvoorbeeld in het AD, een week geleden ongeveer. Koninklijke Horeca Nederland vindt dat mensen die in de horecasector werken, voorrang zouden moeten hebben bij de inenting met de beschikbare anti-coronavaccins. Met als reden? Nou, omdat die sector erg getroffen is voor de maatregelen. Eerste lockdown, tweede lockdown, dat hoeven we allemaal niet meer uit te leggen. Het zou er dan om gaan dat de horeca weer sneller zou op kunnen krabbelen als de medewerkers in cafés, restaurants, hotels, discotheken etc. zelf geen besmettingsrisico zouden lopen en zelf ook geen besmettingsrisico zouden vormen.

Wel zegt Kon. Horeca Nederland erbij dat medewerkers in de zorg en in de thuiszorg etc. voor zouden moeten gaan. En dan de horeca meteen erna. Dat die mensen die in ziekenhuizen, ic-afdelingen, poliklinieken en in de thuiszorg vóór mogen gaan van Kon. Horeca Nederland, dat is ten minste nog één greintje fatsoen. Wat in elk geval géén fatsoen is, is dat je jezelf meteen als tweede groep wilt profileren. Zou personeel van Air France-KLM wellicht de tweede groep mogen zijn? Zouden medewerkers in de slachthuizen van Vion en collega’s de tweede groep mogen zijn? Zouden het medewerkers van reisbureaus moeten zijn?
Nee.

Zouden het na zorgpersoneel wellicht politiemensen en brandweerlieden kunnen zijn? Zeker nu we kunnen verwachten dat tegenstanders van het vuurwerkverbod vuurwerk afsteken als een vorm van maatschappelijk protest gaan uitoefenen, of het nou in Arnhem of in de Schilderswijk is? Of: denk ook even aan die teststraat in het Brabantse Beek en Donk, die in brand kwam te staan doordat er vuurwerk naar was gegooid, begin deze maand. Ja. Zorgpersoneel, politie, brandweer.

Maar geen horecapersoneel. Geen mensen ook, die bij een bioscoop aan een loket zitten. Wie is er nou eigenlijk ‘vitaal’, en dan niet in de zin van levenslustig, maar in de zin van ‘essentieel’, ‘onmisbaar’ voor het verder laten draaien van onze samenleving? Die beroepen werden door de regering al in maart aangewezen. En daar zaten kelners, koks en barmannen echt niet bij. Supermarktmedewerkers wel. Een sector die moet blijven draaien, zodat de Nederlanders thuis kunnen blijven eten en er geen paniek ontstaat over eten.

Het CBL heeft de regering niet gevraagd ‘beste regering, mogen onze mensen meteen na alle zorgpersoneel?’. En dat het CBL dat niet gedaan heeft, siert het CBL. Beste horecabelangenbehartigers, jullie sector is een ‘vrijetijdssector’. En dat iets anders dan de zorg, de politie, de brandweer en ook de supermarkt.

En dan nog iets: stel dat Kon. Horeca Nederland z’n zin zou krijgen en dat horecamensen als tweede groep die spuit in de arm of aars krijgen. Dan kunnen café, restaurant, hotel, discotheek etc., etc. meteen open. Maar: dan zijn de bezoekers van café, restaurant, hotel, discotheek etc. nog niet ingeënt. En dus: heb je bij anti-coronaplatgespoten horecamensen nog steeds kans op een derde golf. Door de bezoekers zelf.