‘Incidenteel’ verlies en ombouwtempo stuk lager bij Jan Linders

0
Leestijd: 2 minuten

 

Afgelopen vrijdag kwam Jan Linders met een persbericht. Niet over de eerste helft jaar van dit jaar. Want Jan Linders zit op dat punt niet in de categorie van bedrijven die zo snel mogelijk na de eerste helft van het jaar aan een ‘cijferseizoen’ mee gaan doen in de financewereld. Het gaat om de cijfers van vorig jaar. En ook om een cijfer dat uit 2018 voortvloeit.

Daar sta je eigenlijk nooit zo bij stil. Dat formules verlieslijdend kunnen zijn. Maar het gebeurt. En dan besef je weer dat bij al die formules die allemaal om het hardst roepen dat ze ‘harder groeien dan de markt’, het niks om het lijf heeft.

De formule heeft vorig jaar een verlies van € 238.000 geleden, dat betreft het bedrijfsresultaat. Dat is geen groot bedrag – nou ja, het is voor menigeen een hypotheekbedrag, maar er zijn ook supermarkten waarbij dit bedrag de omzet van maandag, dinsdag en woensdag is. Hoe dan ook, de omzet van Jan Linders over 2019 was € 457 miljoen, daaruit blijkt al dat het verlies maar een fractie is van de omzet. Waar kwam dat door? “De groei is gepaard gegaan met een tijdelijke stijging van kosten, hoofdzakelijk gerelateerd aan de opeenstapeling van logistieke perikelen, waarmee het bedrijf eind 2018 en in de eerste helft van 2019 te kampen had. Daarnaast wordt het resultaat beïnvloed door verslaggevingsvereisten”, aldus het bericht.

De groei? Jazeker. Jan Linders is vorig jaar flink gegroeid, met 6,5% omzetgroei. En het bedrijf claimt daarmee dat het ‘harder is gegroeid dan de markt’. En dat is ook zo, als je met 6,5% groeit in de supermarktsector, terwijl er meer ‘omgebouwd’ werd, en niet zozeer nieuwe winkels bij kwamen.

Jan Linders meldt dat dit negatieve bedrijfsresultaat als een ‘incident’ wordt beschouwd.

Daarnaast: Jan Linders zit sinds de start van een nieuwe generatie van de formule sinds de pilotwinkel in Sittard in een jarenlange moderniseringsslag. Van de 61 huidige winkels zijn er nu 38 van die nieuwe generatie, dus met ‘Jan Linders-keuken’ als centraal punt van de versafdelingen.

Maar er is wel minder omgebouwd dan een jaar eerder. Toen Jan Linders vorig jaar in juli een bericht over de omzet etc. over 2018 de deur stuurde, bleken dertig Jan Linders-winkels te zijn omgebouwd. Dus dan zijn dat er tussen juli 2019 en deze maand maar acht. En we weten het niet zeker, maar het heeft er veel van weg dat dat weer te maken heeft met dat mindere resultaat over 2019.

Jan Linders meldt er uitdrukkelijk bij dat ‘een flinke verbetering van het resultaat’ al werd behaald voordat de coronacrisis toesloeg, dus toen alle formules met voornamelijk wijkwinkels een flinke omzetstijging meemaakten.