Instock is niet meer? Jawel, als knooppunt van vraag en aanbod

0
Leestijd: < 1 minuut

Instock is niet meer! Het eerste – en laatste – restaurant van Ahold-hemelbestormers die levensmiddelen wilden ‘redden’, is afgelopen weekend gesloten.

Ja, het gaat hard. In 2014 startten Freke van Nimwegen, Bart Roetert (zoon van CBL-voorzitter Bert Roetert), Selma Seddik en Merel Laarman Instock. Ze waren alle vier werkzaam bij Ahold (dat toen nog niet Ahold Delhaize heette) en waren lid van het interne clubje ‘Young Ahold’ en ze kwamen in de context van een soort wedstrijd ‘duurzame ideeën bedenken’ met een idee om een restaurant te beginnen dat gerechten maakt van levensmiddelen die bij AH-supermarkten om welk criterium dan ook uit de verkoop worden gehaald. Maar niet omdat die artikelen niet meer gegeten kunnen worden, uiteraard. Producten die toentertijd ‘naar de vernietiging gingen’, en daar wilde dit viertal iets mee doen.

Instock begon als restaurant op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, breidde uit naar andere locaties, ging naar Den Haag en Utrecht… en daarna kwam corona, met horecasluitingen. En dus is ook dit allereerste ‘Ahold-restaurant’ van destijds dicht, sinds dit weekend.

Er is voor flink wat gasten afgelopen zaterdag nog driftig gekookt, en dat was het. Is daarmee Instock een stille dood gestorven? Nou, nee. Wel als restaurant. Maar Instock heeft zichzelf in de afgelopen jaren, los van Ahold Delhaize, enorm omgevormd, tot verkeersknooppunt van vraag en aanbod in de horeca met restanten eten en drinken waar koks nog iets mee kunnen, genaamd ‘Instock Market’.