Investeerder Unovis lid van Green Protein Alliance

0
Leestijd: 3 minuten

Unovis Asset Management is lid geworden van de Nederlandse Green Protein Alliance. Daarmee is een buitenlandse investeringsmaatschappij lid geworden van een vereniging die zich voor de overgang naar plantaardig voedsel beijvert. Het doel van dat lidmaatschap is: kleinere foodbedrijven helpen in hun zoektocht naar meer schaalgrootte.

Wat is de Green Protein Alliance? Een vereniging met als doel: de bevordering van de eiwittransitie. Anders gezegd: dat consumenten in Nederland steeds minder dierlijke producten eten en drinken, en in plaats daarvan steeds meer overstappen op plantaardig eten en drinken.

De Green Protein Alliance (GPA) bestaat sinds 2016 en omvat zo’n 25 leden en daarnaast partners.
Leden zijn? Nou, opvallend genoeg: Albert Heijn, als enige food retailer (de foto is een deel van het vegetarisch en veganistisch aanbod in Albert Heijn XL). En verder een bekende cateraar als Compass Group. Maar verder zijn het juist allemaal producenten. Alpro, Hak, Bieze, Vivera, Quorn, SoFine Foods, Bonduelle, en ook multinationals als Unilever (vanwege De Vegetarische Slager) en Nestlé (vanwege Garden Gourmet, de vleesvervangers en andere vegetarische maaltijdcomponenten van Nestlé). En wat zijn dan partners? Bijvoorbeeld: het Voedingscentrum.

Sinds enkele weken is ook ‘Unovis Asset Management’ lid van de GPA. Unovis is een investeringsmaatschappij, met kantoren in New York, San Francisco en in Amsterdam. Het is geen grootheid als, zeg, Blackrock, en noemt zichzelf ‘a global boutique investment firm’. Unovis omschrijft zichzelf ook als de investeringsmaatschappij met ‘de langste en meest uitgebreide investeringsgeschiedenis’ in de sector van plantaardig voedselproductie. En het claimt ook over een ‘impressive return on investment’ te beschikken op dat terrein, met een fonds genaamd New Crop Capital. Het uitgangspunt hoeft inmiddels niet meer onbekend te klinken: missiegedreven investeren, in verduurzaming. In het persbericht stelt Unovis: “Ons team beschouwt de conventionele veehouderij als een verouderde en inefficiënte voedselproductieketen, met significante zwakheden op het gebied van ‘ESG’ (milieu, maatschappelijk en bestuurskundig, ‘Environmental’, ‘Social’ en ‘Governance’).” En dat maakt die ‘dierlijke productieketen’ rijp voor ingrijpende verandering en innovatie, Unovis spreekt zelfs van ‘disruptie’. En levensmiddelenproducenten die zich daarop toeleggen, kunnen financiële steun krijgen van Unovis.

Kim Odhner, managing partner van Unovis voor de regio Europa en Azië, zegt in een persbericht: “Door onze krachten met die van de GPA te bundelen hebben we de mogelijkheid om te participeren in een groter ecosysteem dat zich toelegt op de transitie van alternatieve eiwitten in Nederland. We zijn leidend in investeringen in eiwittransitie en de verdere ontwikkeling daarvan in Europa. En we stellen graag onze ervaring en ons netwerk ter beschikking aan partijen die die zich richten op de groeiende vraag naar plantaardig eten en drinken.”

De GPA heeft als doel: dat in Nederland in 2025 50% van de eiwitconsumptie plantaardig zal zijn en 50% dierlijk. Momenteel heeft van die eiwitconsumptie nog altijd ‘dierlijk’ een hoger percentage dan ‘plantaardig’ GPA-oprichter en -directeur Jeroen Willemsen: “We streven niet naar ‘alleen maar plantaardig’, maar dat moet wel een flink groter percentage worden als we de samenleving en het milieu willen helpen en tegelijk een economische stimulans van innovatie nastreven. Eigenlijk hebben we het voedselpatroon van zestig jaar geleden voor ogen, toen consumenten in verhouding veel meer plantaardig aten en veel minder dierlijk. Vaak beseft men niet dat dat voedselpatroon niet nieuw is, het was er decennia geleden al.”

Blijft wel de vraag: Unovis is lid omdat het wil investeren in bedrijven die lid zijn van de GPA. Maar waarom zou Unovis willen investeren in grootheden als Albert Heijn, Unilever en Nestlé? Daar kun je gewoon de aandelen van kopen. Willemsen: “Nee, zo moet je dat niet zien. Niet dat ik het uitsluit dat Unovis dat doet, maar dat is niet de rol van Unovis binnen de GPA. Unovis wil vooral levensmiddelenproducenten vooruit helpen die in een fase van opschaling verkeren. Dan moet je eerder denken aan bedrijven als Boon, Botanic Bites, Gro Together, die ook lid zijn van de GPA. Het zijn bedrijven die zeker niet de schaal van Unilever of Nestlé hebben, maar die van de andere kant ook het stadium van een start-up gepasseerd zijn.”

Unovis is overigens niet het eerste lid uit de financiële sector. Rabobank is al eerder tot de GPA toegetreden.
De stappen – zowel van Unovis als Rabobank – passen in een tijd waarin ‘ESG-criteria’ (‘environmental, social, governance’) steeds meer het investeringsbeleid gaan bepalen. Voorbeelden te over: Deze week maakte pensioenfonds PME bekend niet meer in bedrijven met fossiele energie te investeren.
Ahold Delhaize heeft ‘groene obligaties’ uitgegeven: obligaties met daaraan gekoppelde duurzaamheidsdoelen. En als Ahold Delhaize zo’n doel in enig jaar niet haalt, moet het de obligatiehouders een ‘hogere couponrente’ uitkeren.
Jaren geleden al besloot pensioenfonds ABP niet meer in Walmart te beleggen, zolang de retailreus munitie voor particuliere wapenbezitters in het assortiment heeft.
En in FoodPersonality (editie juli-augustus) lieten we het Vakcentrum hierover aan het woord: ABN Amro en Rabobank hanteren voor supermarktondernemers bij leningen een lagere rente als zo’n ondernemer laat zien dat hij over het zogeheten Super Supermarkt Keurmerk beschikt, het duurzaamheidskeurmerk van het Vakcentrum. Met andere woorden, ‘finance’ is steeds meer een partner aan het worden voor verduurzamingsinitiatieven.