IRI: Ondanks inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste jaarhelft

0
Leestijd: 2 minuten

Het aandeel van producten met een duurzamer keurmerk binnen de totale foodomzet in supermarkten houdt stand in het eerste half jaar van 2022. De totale foodomzet groeide in de eerste helft van 2022 met 0,3%, terwijl de omzet in duurzamere producten groeide met 0,9%. Ondanks de sterke inflatie, zet de verduurzaming van de voedselverkopen dus door. Dit blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail over de eerste helft van 2022.

Als we kijken naar de verschillende keurmerken afzonderlijk, groeit vooral het Beter Leven keurmerk met een groei van 2,8% sterker dan totaal voeding, zegt IRI. Maar ook biologisch wint aandeel binnen de totale foodomzet. De viskeurmerken MSC en ASC daarentegen verliezen wat aandeel binnen verse vis en diepvriesvis, maar het MSC-keurmerk maakt wel zijn opmars binnen visconserven.

In tegenstelling tot de signalen die komen vanuit ons buurland Duitsland over vraaguitval voor biologisch in verband met stijgende prijzen en prijsbewustheid bij de consument, houdt in Nederland de verduurzaming van ons voedsel dus nog stand in de eerste helft van dit jaar.

Figuur 1: Ontwikkeling van het omzetaandeel van duurzamere keurmerken binnen de totale omzet van de gemeten categorieën binnen Supermarkten (inclusief online, exclusief Aldi/Lidl)

Ook de verwachtingen voor de verdere ontwikkeling in het tweede half jaar van 2022 zijn positief. Dit onder andere door de inzet van Plus, dat recent aankondigde haar huismerk biologische zuivel verder uit te breiden door alle anderhalve- en twee literpakken dagverse melk van het huismerk standaard
biologisch aan te bieden. Ook de omschakeling van al het pluimveevlees naar het 1 Ster Beter Leven Keurmerk vanaf 2023 zal verder bijdragen aan de groei.

Of deze ontwikkeling zich daadwerkelijk vertaald naar een verdere aandeelgroei over heel 2022 van duurzamere voeding blijft spannend in de huidige tijd van sterke prijsstijgingen. Eind februari 2023 verwachten we de definitieve cijfers over heel 2022 te kunnen publiceren om hier een antwoord op te
geven, aldus de onderzoekers van IRI.