IRI verwacht recordomzet supermarkten in tweede ‘coronaweek’

0
Leestijd: < 1 minuut

Marktonderzoeker IRI verwacht dat de omzet van supermarkten in week 12 die van vorige week gaat overtreffen. In week 11 registreerde IRI een weekomzet voor de Nederlandse supermarkten van € 996,3 miljoen, een stijging van 32,3% ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Week 11 omvatte echter ‘slechts’ drie echte hamsterdagen.

Vorige week vrijdag, zaterdag, zondag gelden als de eerste hamsterdagen voortkomend uit de actuele coronacrisis. Sindsdien worstelen supermarkten dagelijks met het hamstergedrag van consumenten. Bovendien had in week 11 de sluiting van alle horeca nog maar nauwelijks impact (horecazaken moesten op last van de rijksoverheid immers zondagavond om 18.00 uur de deuren sluiten). Voor deze actuele week volgende week verwacht IRI daarom aanzienlijke hogere omzetten en wellicht een recordomzet.

En dat terwijl de omzet in week 11 al indrukkwekkend was. Die lag namelijk € 243 miljoen hoger dan de omzet in dezelfde week een jaar eerder. In week 11 lagen de omzetten 11% hoger dan in de altijd drukke kerstweek (week 51). Door de enorme omzetstijging in week 11 stijgt het Year to Date-groeicijfer in één keer naar 7,1%. IRI ziet met name de online verkopen explosief groeien.

Nielsen rapporteerde eerder al de op één na hoogste weekomzet voor supermarkten ooit.