Ben & Jerry’s sluit zich aan bij Open Chain van Tony’s Chocolonely; nieuwe producten aanstaande

0
Leestijd: 2 minuten

Twee impactbedrijven, die beide sociale rechtvaardigheid hoog in het vaandel dragen, hebben elkaar gevonden. IJsmerk Ben & Jerry’s sluit zich namelijk aan bij Tony’s Chocolonely Open Chain-programma en doet zo mee met Tony’s missie om een einde te maken aan moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de cacao-industrie in Ghana en Ivoorkust.

Ben & Jerry’s zal nog dit jaar starten met het inkopen van zijn cacao via Tony’s Open Chain. Om de samenwerking te vieren hebben de ijs- en chocolademakers van beide merken vier nieuwe producten gemaakt, geïnspireerd op elkaars meest iconische smaken. Het Chocolatey Love A-Fair ijs: een nieuwe Ben & Jerry’s smaak, gebaseerd op de meeste geliefde Tony’s-smaak allertijden: de melk karamel zeezout. Deze is ook beschikbaar in vegan. En twee nieuwe Tony’s Chocolate Love A-Fair repen, geïnspireerd op twee beroemde Ben & Jerry’s smaken: de donkere melk brownie (geïnspireerd op het Chocolate Fudge Brownie ijs) en de strawberry cheesecake (geïnspireerd op het Strawberry Cheese-ijs).

Open Chain is een open source initiatief om bedrijven te helpen om een einde te maken aan misstanden in de chocolade-industrie. Dit gebeurt door vijf door Tony’s ontwikkelde samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao te gebruiken, zoals gebruikmaken van 100% traceerbare bonen, waar boeren voor de lange termijn een hogere prijs voor krijgen.

Ben & Jerry’s start nu met het omzetten van alle cacao in hun ijsmix naar traceerbare cacao, ingekocht via Tony’s Open Chain. Als nieuwe missiebondgenoot weet Ben & Jerry’s zo precies bij welke van de acht cacaocoöperaties in de bonen die in het ijs gaan vandaan komen. En daarmee onder welke sociale en milieuomstandigheden ze zijn geteeld. Op deze manier kan de hogere prijs die wordt betaald, direct worden uitgekeerd aan cacaoboeren. Ben & Jerry’s betaalde cacaoboeren al een fairtrade-premie aangevuld met de prijs voor een leefbaar inkomen. Als onderdeel van Tony’s Open Chain betalen ze nu ook een extra premie om de aangesloten coöperaties verder te ondersteunen.
• Ben & Jerry’s Chocolatey Love A-Fair ijs is vanaf begin deze maand september te bestellen bij New York Pizza, vanaf half september bij Getir en vanaf begin oktober liggen ze in de vriezer bij alle supermarkten.
• Tony’s Chocolate Love A-Fair-repen liggen vanaf begin 2023 in de winkel.