Jorg Snoeck ziet Jumbo opkrassen in België

0
Leestijd: 2 minuten

Jorg Snoeck, oprichter van RetailDetail (een Belgische site etc. voor de detailhandel), heeft op zijn eigen medium beweerd dat Jumbo dit jaar uit België zal vertrekken. Het is geen 1-aprilgrap, daar is nog te vroeg in het jaar voor. Snoeck verkondigde dit op de voorlaatste dag van vorig jaar, bij wijze van voorspelling.

En welke argumenten draagt hij daarvoor aan? (Foto; een van de openingen van een Jumbo in België, fotobron: Jumbo.) Toen Jumbo in november 2019 in Pelt z’n eerste winkel in België opende, verwachtte men alom ‘de komst van het ‘gele gevaar’’. Maar dat blijkt nu erg tegen – of mee – te vallen.

De doelstelling destijds was: 100 Jumbo’s in België in vijf jaar, minimaal. Snoeck meldt: het zijn er nu 27, drie jaar verder. En die honderd, dat is op z’n vroegst 2027. Snoeck meldt ook dat Jumbo in die drie jaar 45 miljoen in die Belgische Jumbo’s heeft moeten steken. “Ze moeten nog zeker twee tot drie jaar zo blijven investeren.” En hij vraagt zich af of Jumbo dat nog wel wil volhouden.

Er is een omstandigheid die alles bemoeilijkte, kort na de start brak de coronapandemie uit. Met alle lockdowns en andere beperkingen krijg je niet snel een supermarkt uit de grond gestampt. En dat klopt, meteen in dat jaar meldde Jumbo al dat dat doel van honderd Jumbo’s in vijf jaar in die situatie een onhaalbare kaart bleek.

Daarnaast: ‘na corona’ kwam die periode met prijsstijgingen. Dan wordt het op een ander punt weer moeilijk om een goede positie op te bouwen, je vecht immers tegen ‘Colruyt Laagste Prijzen’, met een vergelijkbare prijsgarantie als Jumbo. Nou, bovendien: Colruyt Group zit nu zelf in zwaar weer als beursgenoteerd bedrijf. Deze week werd het zelfs bekend dat marketingdirecteur Guy Elewaut bij Colruyt opstapt en die Elewaut zou de bewaker van die laagsteprijsgarantie binnen Colruyt zijn.

Nog een paar argumenten van Snoeck: de prijzen stijgen, de kosten stijgen, personeel werven is een crime en dan moeten wij ook nog eens rekenen met andere lonen dan in Nederland, strengere wetgeving op dit gebied (loonindexering, bijvoorbeeld). Daarnaast denkt Snoeck dat Jumbo als nieuwkomer in de Belgische supermarktsector meer problemen heeft met het vinden van geschikt vastgoed. En met gunstige prijzen voor dat vastgoed. Dat zou Albert Heijn destijds ook overkomen zijn in België, aldus Snoeck.

En daar komt volgens hem dit nog bij: het terugtreden van Frits van Eerd. Volgens Snoeck is ‘opvolger’ Ton van Veen meer ‘een cijferman’. En: La Place en Hema leveren ook nog de nodige kopzorgen op. Allemaal factoren waardoor Snoeck dus zegt: Jumbo vertrekt weer uit België.

Is dat allemaal gefundeerd? Zo klinkt het wel. Maar ja, dan zou je ook kunnen zeggen dat Jumbo afscheid neemt van Hema of La Place. En dat Jumbo wel in België blijft. Leuke voorspelling, dat wel. Maar of het dicht bij de waarheid zit? Wij denken voorlopig van niet.