Jumbo, Alvo, Asterix, Obelix

0
Leestijd: 2 minuten

Jumbo neemt vier winkels over in België die afnemer zijn van Alvo. Het gaat in dit geval om één ondernemer, Christophe De Laet, die vier winkels aan Jumbo verkoopt. Die winkels heten ‘Alvo Superpost’ en zijn gevestigd in Baasrode, Boom, Niel en Rumst.

Alvo lijkt daarmee een soort werkterrein voor de acquisitie van Jumbo te worden. Eerder al nam Jumbo zes supermarkten in België over die bij Alvo aangesloten waren. Jumbo is niet de enige die op deze manier jacht maakt, ook Albert Heijn nam jaren geleden zo her en der een winkel over van een Alvo-ondernemer.

RetailDetail vermeldt daarbij dat het opvallend is dat met de verkoop van deze nieuwe vier Alvo-supermarkten het uitgerekend de voorzitter van de vereniging van de aangesloten supermarktondernemers van Alvo is die tot verkoop is overgegaan. Bij Alvo zouden de contracten met de retailorganisatie en/of groothandel ook minder strikt zijn, waardoor een ondernemer meer vrijheid heeft om te verkopen. Op de site van het Belgische Gondola is directeur Jan Pelgrims nogal berustend: je moet je er bij neerleggen dat dit gebeurt, ook al omdat de Belgische supermarktsector al een tijd in beroering is, denk aan de komst van Albert Heijn jaren geleden en de komst van Jumbo sinds enkele jaren. Maar in België verandert het concurrentieveld ook door de start-ups die aan e-commerce beginnen.

Pelgrims bestrijdt wel de gedachte dat ondernemers die bij Alvo aangesloten zijn, verkopen omdat men de prijsconcurrentie niet meer aankan. Alvo werkt immers samen met Colruyt en Pelgrims claimt de aangesloten ondernemers een uitstekende marge te bieden. En, zegt hij, het is van alle tijden, hij blijkt zelf ruim twintig jaar terug zijn eigen winkel ook te hebben verkocht. Aan Colruyt.

Alvo omvat momenteel 47 supermarkten, van die 47 zijn er 12 in Luxemburg gevestigd en 35 in België, met name in Vlaanderen. Van dat aantal gaan er dus nu vier naar Jumbo. De formules die de ondernemers gebruiken, hebben verschillende namen. Alvo is veruit de meest gebruikte benaming, maar Alvo heeft ook als klant supermarkten en/of levensmiddelenwinkels met namen als ‘Cado Supermarkt’, ‘Great Market’, ‘Huis Maria’ en ‘Obelix Supermarkt’. Kennelijk hebben de uitgevers van Asterix en Obelix geen probleem met die naam. En of rechtlijnig katholieke Belgen het in orde vinden dat de naam ‘Huis Maria’ wordt gebruikt voor een commercieels als een supermarkt?

Obelix! Hoe groot en dik en beresterk hij ook is, hij is inwoner van een klein dorpje… heel Gallië? Nee, een klein dorpje bleef zich verzetten… weet je wat, laten we het Alvo noemen. Maar in dat geval is Jumbo het Romeinse keizerrijk? Helaas hebben we in deze beeldspraak niet goed voor ogen wie dan de slimme Asterix zou moeten zijn. Hoe dan ook, laat heel Alvo dan maar per ongeluk in een ketel toverdrank vallen.