Jumbo leent spotgoedkoop bij investeerders

0
Leestijd: 3 minuten

Jumbo heeft maandag bekendgemaakt dat het een bedrag van € 200 miljoen aan schulden heeft opgehaald. Dat blijkt het dubbele te zijn van het bedrag dat Jumbo aanvankelijk wilde lenen. Er bleek zoveel interesse te zijn voor een lening aan Jumbo onder investeerders/beleggers, dat Jumbo het bedrag verdubbelde.

Het gaat om een lening waarvan Jumbo zegt dat het er de verdere groei mee wil financieren. Specifiek gaat het hier om een zogeheten ‘Schuldschein’ (letterlijk vertaald: schuldbewijs, van ‘Schuldscheindarlehen’), een leningvorm die lange tijd alleen in Duitsland gangbaar was, maar sinds kort ook in andere landen wordt gebruikt.

Geen obligatie

Een ‘Schuldschein’ is volgens Engels financieringsjargon vergelijkbaar met een ‘promissory note’, maar dat is ‘m kennelijk ook niet helemaal. Een Schuldschein is een bewijs dat je bij anderen geld hebt geleend, maar de oorspronkelijke vorm van een Schuldschein is dat er geen afgesproken looptijd aan vastzit. Maar dat is bij die van Jumbo weer wél het geval. Het gaat leningen met een looptijd van vijf en zeven jaar.

Het is ook geen obligatie, want een Schuldschein is niet verhandelbaar en heeft daarmee ook geen koersontwikkeling. Dus andere investeerders kunnen deze schuld niet zomaar op de kapitaalmarkt van andere obligatiehouders overkopen. Daarnaast, een obligatie heeft altijd een mate van kredietwaardigheid (bekend is bijvoorbeeld ‘triple A’, de hoogste kredietwaardigheid volgens de (bekendste) ratingbureaus Standard & Poor en Fitch. En dat heeft Jumbo niet nodig geacht: de mate van kredietwaardigheid bewijzen.

De rente die Jumbo betaalt, stelt weinig voor. Degenen die de rente-ontwikkelingen bijhouden, weten allang dat de rente niks meer voorstelt. En dat geldt ook voor Jumbo. Die Schuldschein met een looptijd van vijf jaar heeft een rente van ’95 basispunten op het interbancaire euribortarief’, aldus Het Financieele Dagblad.

Is dat gunstig voor Jumbo? Ja, nou en of. Volgens bronnen op internet is een 12-maandseuribortarief inmiddels -0,484. Dat wil dus zeggen dat degene die leent, na een jaar 0,484 minder van de hoofdsom terugkrijgt, negatieve rente dus. Dat zal voor Jumbo niet gelden, omdat de looptijd vijf en zeven jaar is en bij een langere looptijd is de rente doorgaans hoger.

Geld spotgoedkoop

Maar het zegt ook iets over de gunstige voorwaarden voor Jumbo als het bedrijf gaandeweg het proces heeft besloten een lening van € 100 miljoen om te zetten in een lening van € 200 miljoen. Helaas voor wie er waarde aan hecht (en wie doet dat niet?), maar geld is zeker sinds de uitbraak van de coronapandemie spotgoedkoop. Hoezo, coronapandemie? Nou, heel de wereld stikt van de schulden om de samenleving er weer bovenop te krijgen, of dat nu Italië is, de Europese Unie, de Verenigde Staten (president Joe Biden is met een enorm investeringsbedrag op de proppen gekomen) of welk land of welke unie dan ook.

Om het midden- en kleinbedrijf overeind te houden, of in ons land Air France-KLM, om alles overeind te houden als de economie tot stilstand komt in al die lockdowns. Bedenk ook dat vorige week kranten onthulden dat het kabinet-Rutte III voor € 50 miljoen ‘in Hema wilden stappen’, om de keten overeind te houden. Uiteindelijk was (inmiddels demissionair) minister van Financiën Wopke Hoekstra tegen die aankoop en staatssteun, aldus de media. Hij wilde dat er een oplossing ‘uit de markt zelf’ kwam. En die kwam er, met Parcom voor vijftig procent en de andere vijftig procent van de familie Van Eerd met hun Mississippi Holding.

Minder afhankelijk van banken

Geld bij de vleet dus. En daar is Jumbo op ingesprongen. Het bedrijf heeft bekendgemaakt de ‘houders’ van die Schuldscheinen voor 25% uit de Benelux komen, voor 55% uit andere landen uit Europa en voor 20% uit Azië. Namen van investeerders of investeringsmaatschappijen zijn niet bekendgemaakt. Wel heeft Jumbo bij monde van cfo Ton van Veen gemeld dat voor zo’n Schuldschein gekozen is omdat de financiële afhankelijkheid van Jumbo van banken verhoudingsgewijs te verminderen. Deze Schuldschein is de eerste lening die niet met een bank is aangegaan.

Bij de vele overnames van Jumbo (Super de Boer, C1000, Emté, La Place) zocht Jumbo voor vreemd kapitaal altijd toevlucht tot een consortium van doorgaans Rabobank, ABN Amro en ING. Is Jumbo de eerste in de sector die zo’n Schuldschein aangaat? Nee, FrieslandCampina schijnt ‘m ook te hebben, blijkt uit de media.