Jumbo in Ranst; o, dat is alweer de zesde

0
Leestijd: 2 minuten

Gisteren is in Ranst de zesde Belgische Jumbo geopend. Ranst is een plaats even ten oosten van Antwerpen, met bijna 20.000 inwoners. Jumbo meldt dat op de locatie voorheen een supermarkt met de naam ‘Francken’ was gevestigd en het Belgische (food)retailblad Gondola meldt dat het om een voormalige Alvo-supermarkt gaat. Jumbo heeft er een filiaal van 2.000 m2 vvo neergezet. Het tempo waarmee Jumbo filialen in België opent, is niet zo hoog als Jumbo ongeveer een jaar geleden meldde, bij de opening van de eerste Jumbo in dat land. Ergens in het voorjaar van dit jaar meldde Jumbo ook dat de situatie door de coronacrisis anders zou uitpakken.

Bijzonder in het persbericht van Jumbo: er staat niet ‘beste service, grootste assortiment en laagste prijzen’, de drie beloften die Jumbo in de Nederlandse supermarktsector aanhoudt. Maar er staat: ‘beste service, buitengewoon groot assortiment en altijd lage prijzen’. Wat niet hoeft te verbazen, omdat in België het concurrentieveld wat anders is. Marktleider Colruyt Lage Prijzen (van Colrouyt Group dus) claimt die laagste prijs. En wat ‘grootste assortiment’ betreft: er zullen Delhaize-vestigingen zijn die meer sku’s hebben. En er zullen zeker Carrefour-hypermarkten zijn die er meer hebben.

Maar je kunt je in deze tijd van coronagedoe ook afvragen of een heel groot assortiment nog wel zo belangrijk is. Voor veel consumenten natuurlijk wel, zeker als die de supermarkt als ‘bijna het enige bestedingsuitje’ hanteren. Maar het zou net heel goed kunnen dat consumenten in de mondkapjessamenleving gewoon zo basaal mogelijk hun boodschappen selecteren.

In het persbericht zegt de filiaalmanager van die Jumbo dat bekeken wordt of het assortiment van deze Jumbo wordt uitgebreid met ‘lokale producten uit het voormalige Francken-assortiment’, zoals broden van Patroba en water van Ordal. Dat zijn merken van producenten uit de omgeving, maar geen producten die specifiek aan die omgeving gerelateerd zijn. Op de foto echter zien we eerder het tegendeel: de ruimte in een Jumbo voor brood van het La Place-merk, een merk dat in Ranst en omgeving juist minder bekend zal zijn.