Kabinet doet eerste aanzet tot heffing op vlees

0
Leestijd: < 1 minuut

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) wil laten onderzoeken of er een extra prijsheffing kan komen voor de verkoop van vlees (foto: vleeswaren in de winkel 2 Brüder in Venlo; bron: archief FoodPersonality). Dat zou dan in combinatie zijn met een suikertaks, en de btw op agf zou dan verdwijnen. De opbrengst van de heffing op vlees zou dan ten goede moeten komen aan de boeren, die met die extra inkomsten meer financiële middelen hebben om te kunnen verduurzamen.

Dat peilen naar een draagvlak voor een belasting op vlees is nieuw. De invoering van suikertaks en een verlaging van de btw op agf stonden al in het coalitie-akkoord, maar de extra heffing op vlees niet.

Verder wil Staghouwer ook afspraken met de sector maken over een ondergrens van biologische producten in de schappen van de detailhandel. Staghouwer erkent dat de oorlog in Oekraïne eten en drinken duurder maakt, maar, aldus de minister, een ‘weerbaar voedselsysteem’, gepaard met verduurzaming, moet ervoor zorgen dat gezond en duurzaam eten en drinken ‘voor iedereen beschikbaar blijft’.