Plus en Jumbo toch geen ‘Liegebeest’ (update)

0
Leestijd: 2 minuten

Wakker Dier trekt Plus Boerentrots kalfsvlees terug uit de Liegebeestverkiezing. De supermarkt heeft Wakker Dier laten weten dat de communicatie over kalfsvlees wordt aangepast. Plus suggereerde dat kalfjes ‘vrij rond’ lopen en ‘zelf bepalen of ze willen staan, lopen, liggen, spelen of slapen’. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “In praktijk leven kalfjes in stallen op roostervloeren en komen zij alleen buiten op weg naar de slacht. We zijn blij dat Plus dit niet langer verbloemd.”

De misleidende claims stonden op de website en de verpakking van Plus Boerentrots kalfsvlees. Plus vertelt dat een nieuwe verpakking al op de planning stond: deze ligt in oktober in de schappen. Ook verwijdert de supermarktketen nu de claim van haar website.

Er zitten nog vier kandidaten in de verkiezing; ‘eerlijke ingrediënten’ van Van Dobben, de commercial ‘Boeren houden van koeien’, de ‘natuurlijk’ gekweekte tilapia van Jumbo en ‘optimaal welzijn’ in de geitensector. Consumenten hebben nog enkele weken de tijd om te stemmen op ‘de meest leugenachtige kandidaat’. Op 6 september maakt Wakker Dier het grootste Liegebeest van 2022 bekend.

Met de Liegebeestverkiezing ontmaskert Wakker Dier bedrijven die consumenten voor de gek houden over dierenwelzijn. De verkiezing is effectief; ieder jaar kondigt een deel van de kandidaten aan hun producten te verbeteren of te stoppen met mooie praatjes. Hilhorst: “Het is fantastisch als bedrijven hun claims aanpassen. Maar liever zien we natuurlijk dat ze hun mooie praatjes waarmaken en de dieren een beter leven geven.”

Update: Wakker Dier trekt een tweede kandidaat terug uit de Liegebeestverkiezing: na Plus past ook Jumbo zijn ‘misleidende claims’ aan, aldus de dierenwelzijnsorganisatie. In het geval van Jumbo ging het om Tilapia onder het huismerk van Jumbo. De Liegebeestverkiezing, die dinsdag van start ging, telt nu nog drie genomineerden. “De kandidaten laten er geen gras over groeien. Met dit tempo wordt het een spannende verkiezing,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier in reactie.