Keuringsdienst van Waarde zegt: hou op met slowjuice en koudgeperst

0

Het begint natuurlijk alleraardigst, een van de mensen van Keuringsdienst van Waarde loopt een trendy en uberhippe sappenwinkel ergens op de grachtengordel binnen, om daar sapjes te drinken die omgerekend bijna twintig euro de liter kosten. En maar doorvragen: ‘Gogh, maar waarom is dit goed voor mij?’ Twintig minuten verder spreekt de wetenschap. Dan zijn dat Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU van Amsterdam, en Fred Brouns, hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit van Maastricht: het is een opgeklopt marketingverhaal.

We hadden ooit allemaal sappen in de schappen. Daarna kwamen er vooral sappen in de koeling. En tegenwoordig hebben we sapjes, smoothies en hybride dingetjes met fruit en spinazie en komkommer peper en-wat-al-niet-meer en die zijn anders geperst dan laten we zeggen, wat Refresco al jaren doet met sapcentrifuges.

Hoogesteger, de koelverssappenfabrikant van Albert Heijn, komt voorbij bij in de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Edo Abels van Hoogesteger legt uit dat de hele productie niet boven de 7 graden uitkomt, dat is de temperatuur overal. Hij verklaart voor AH gewone sappen te maken maar ook ‘koudgeperste sappen’. Maar het is overal even koud daar, 7 graden. Maar degene die in dat winkeltje in Amsterdam staat en nog een derde die ergens in een fabriekje staat waar fruit, spinazie en grassen op een andere manier verwerkt worden dan met een sapcentrifuge (langzamer, met meer ‘respect’ voor het gewas…): die krijgen een ander verhaal te horen.

Hoe zij persen, dat zou ervoor zorgen dat je veel meer voedingsstoffen behoudt: de mineralen en de vitaminen. Je zou dan als consument veel meer de volledige voedingswaarde van het gewas binnenkrijgen. In dat fabriekje worden sappen geperst met schroeven in plaats van hydraulische persen, en al helemaal geen centrifuges. De sapjes worden via internetabonnementen verkocht. Bijna 5 euro de liter. Maar dan heb je ook wat, is de suggestie.

Waar gaat dit nu allemaal om? Jaren geleden zou er een Australisch onderzoek zijn geweest waaruit bleek dat sappen voedingswaarde verliezen als ze in een sapcentrifuge zozeer aan de messen worden geregen dat dat fruit op enig moment blootstaat aan een hoge temperatuur. 49 graden, daar gaat het om: dan zou het toch weer een soort pasteuriseren zijn.

Maar stel, je pakt een sinaasappel en perst die zelf thuis uit. Dan zet je ook druk. Is dat sinaasappelsap dan warm opeens? Nee.
En dat idee, van ‘het wordt helemaal niet warm’, dat bevestigen Seidell en Brouns in de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Seidell op de vraag wat het voedingskundige verschil tussen de sappen van bijvoorbeelde Hoogesteger en die uberhippe winkel: “Dat is er niet.” Brouns over de vraag hoe dat met dat Australisch onderzoek zit: “Ik heb data opgevraagd, maar het is allemaal niet duidelijk. Ik denk dat het uiteindelijk gewoon een marketingverhaal is.”